Ģenerālprokurors skarbi kritizē e-lietas ieviešanas procesu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģenerālprokurors Juris Stukāns.
Ģenerālprokurors Juris Stukāns. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tieslietu padome piektdien pēc spraigām diskusijām uzdeva Tiesu administrācijai iesniegt plānu e-lietas darbības pilnveidei.

Plāns Tiesu administrācijai jāiesniedz mēneša laikā, un tajā jānosaka termiņi, kādos tiks atrisināti tiesu priekšsēdētāju identificētie e-lietas darbības trūkumi. Tiesu administrācijas iesniegtais plāns tiks izskatīts Tieslietu padomes sēdē.

Viens no skarbākajiem e-lietas ieviešanas procesa kritizētājiem šodien bija ģenerālprokurors Juris Stukāns. Viņš norādīja, ka prokuratūrā ir divas lietas - "100% elektroniskā lieta" un prokuratūras papīra formātā sadrukātie lietas materiāli. Tā rezultātā notiekot dubultdarbs un nevajadzīgi tiek tērēti valsts budžeta līdzekļi.

"Nekādas e-lietas nav, jo šī funkcionalitāte nestrādā, tāpēc man ir priekšlikums tieslietu ministram veikt pārbaudi, jo līdzekļi ir ielikti lieli," uzsvēra Stukāns, kurš arī pauda neizpratni, kāpēc maldināta sabiedrība par e-lietas darbošanos.

Ģenerālprokurors arī saņemot advokātu sūdzības par e-lietas nedarbošanos, jo advokāti nereti gatavojas tiesas procesiem arī ārpus valsts un "visi negrib papīru".

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs arī kritizēja to, ka nav nodrošināta e-lietas funkcionalitāte un lietas dalībniekiem nav iespējas iepazīties ar nepieciešamo informāciju, un lielus failus nav iespējams pievienot.

"Kas tā par lietu, kur ir lietas dalībnieku tiesības? Tur kaut kas steidzami jādara, savādāk vēl gadu gaidīs šādā situācijā. Tiesas fundaments nedarbojas, nav pieejas lietas dalībniekiem. Šobrīd notiek spēlēšanās ar e-lietas ieviešanas termiņu. Tehniski ieviesīsim nākamgad, kad e-lietai jādarbojas jau pirms gada. Šobrīd esam iedevuši cilvēkiem paļaušanos, bet tādas nav," norādīja Strupišs.

Kritiskus vārdus par problēmām ar e-lietu veltīja arī citi atsevišķi padomes locekļi. Savukārt Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš šādu kritiku uzskatīja par nepamatotu. ST arī patlaban esot procesā, lai ieviestu e-lietu, un Tiesu administrācijai viņš varot veltīt labus vārdus.

"Man ir viegls šoks klausīties šādus apgalvojumus, ka e-lietas nav un tā nepastāv. Man liekas ka kolēģiem ir pārāk pārspīlēti šie uzskati, Es saprotu, ka ir kaut kādi trūkumi, pie kuriem ir jāstrādā, bet apgalvot publiski, ka e-lietas nav, man liekas, ir pārspīlēti," uzsvēra Laviņš.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs argumentēja, ka e-lietas galīgais ieviešanas termiņš ir 2023.gada 1.decembris, taču, ieviešot jebkuru sistēmu, tā ir komplicēta un ikviens gribētu, lai sistēma perfekti darbojas jau no pirmās dienas. Pārbaudes, protams, esot laba lieta, bet valsts sekretāram bija ierosinājums tā vietā labāk strādāt pie kļūdu novēršanas.

Arī Tiesu administrācijas pārstāvji argumentēja, ka kļūdas ir iespējas novērst, tiek strādāts pie uzlabojumiem, un teju katru dienu tiek veikti papildinājumi, turklāt gatavu produktu nemaz nav iespējams nopirkt.

Jau ziņots, ka e-lieta pakāpeniski tiek ieviesta vairākos posms, 2021.gada decembrī noslēdzās e-lietas pirmais posms, sākot tiesu darbības digitalizācijas iniciatīvu. Tiesu darba pāreja uz darbu pilnībā digitālā formātā notiks pakāpeniski līdz 2023.gada 1.decembrim. Savukārt e-lietas otro posmu plānots pabeigt līdz 2026.gadam soda izpildes procesā.

E-lieta ir iniciatīva, kas paredz pakāpeniski pilnībā digitalizēt lietu vešanu izmeklēšanas, apsūdzības, tiesvedības un sodu izpildes procesā, nodrošinot informācijas pieejamību elektroniskajā vidē visiem procesā iesaistītajiem dalībniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu