Eiropas Komisija atļauj Vācijai nacionalizēt vietējo „Gazprom” struktūru (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi „Gazprom” meitasuzņēmuma nacionalizāciju, ziņots Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē. Tāpat Vācijai nolemts šiem mērķiem atvēlēt 225,6 miljonus eiro. Šis pasākums ļaus Vācijas valstij iegūt 100% „SEFE GmbH” akciju, stājoties līdzšinējā uzņēmuma akciju kontrolpaketes turētāja, Krievijas „Gazprom Export LLC” vietā.

„Mēs atzinīgi vērtējam „SEFE” īpašumtiesību maiņu, kas ļaus Vācijai meklēt jaunus gāzes piegādātājus, vienlaikus nodrošinot piegādes drošību,” sacīja Eiropas Komisijas viceprezidente Margrēte Vestagere.

„SEFE GmbH” energokompānijai Vācijā, agrāk „Gazprom Germania GmbH”, pieder 14% gāzes piegādes tirgus Vācijā un tā darbojas arī citās ES dalībvalstīs. Turklāt kompānijai pieder 28% gāzes krātuvju, kas apkalpo Vācijas tirgu, un tai pieder arī gāzes vadi Vācijā un citās dalībvalstīs.

„Komisija ir konstatējusi, ka pasākums ir nepieciešams, piemērots un samērīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus valsts ekonomikā,” teikts „SEFE” paziņojumā.

Vācijā bāzētie enerģētikas uzņēmumi saskārās ar likviditātes trūkumu un finansiāliem zaudējumiem pēc tam, kad pēc Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā Krievijas „Gazprom” pārtrauca gāzes piegādi. 30. martā tika veiktas kratīšanas „Gazprom” meitasuzņēmumu birojos, kas nodrošina ar gāzi aptuveni 20% Vācijas tirgus. Izmeklēšanas darbības veiktas uzņēmumā „Gazprom Germania”, kam pieder 25% Vācijas gāzes krātuvju, un uzņēmumā „Wingas”. Ar pēdējo klienti atteicās slēgt jaunus līgumus, un bankas atteicās pārskaitīt naudu.

Septembrī Vācijas valdība paziņoja, ka apsver iespēju glābt „SEFE”. Berlīne ir sākusi nacionalizēt citus enerģētikas gigantus, tostarp „Uniper” un vietējo „Rosņeftj” meitasuzņēmumu, un tiek ziņots, ka notiek sarunas ar VNG.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu