ES vienojusies par jaunām sankcijām Irānai saistībā ar protestu vardarbīgu apspiešanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka
Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien vienojās par papildu sankcijām Irānai, reaģējot uz Teherānas vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem, ziņu aģentūrai DPA atklāja vairāki ES diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi.

Gaidāms, ka jaunās sankcijas tiks vērstas pret 31 fizisku un juridisku personu, piemēram, augsta ranga policijas un Irānas Revolucionārās gvardes islāmistu zemessardzes "Basij" darbiniekiem.

Sankcijas "būs skaidrs vēstījums atbildīgajiem, kas uzskata, ka bez jebkādām sekām var apspiest, iebiedēt un nogalināt savus cilvēkus", pirms lēmuma par sankcijām apstiprināšanas žurnālistiem Briselē sacīja Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka.

Tā ir trešā reize pēdējo nedēļu laikā, kad ES nosaka sankcijas Irānai.

Irānā kopš septembra vidus notiek protesti, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad "tikumības policija" viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Irānas varas iestādēm nežēlīgi apspiežot šos protestus, ir nogalināti vismaz 326 cilvēki, tai skaitā 43 bērni un 25 sievietes, liecina Oslo bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Iran Human Rights" (IHR) apkopotie dati. Nogalināto vidū ir gan demonstranti, gan tiesībsargājošo institūciju pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu