LU Medicīnas fakultātes pētnieki plašā pasākumu programmā izglītos diabēta pacientus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) pētnieki 26.novembrī Raiņa bulvārī 19 ieplānojuši plašu pasākumu programmu diabēta pacientu izglītošanai, informēja LU MF mārketinga speciāliste Madara Marija Ose.

Lai pievērstu uzmanību saslimstībai ar cukura diabētu un faktoriem, kas to veicina, Latvijā un citviet, tiek atzīmēta Pasaules diabēta diena.

Ik gadu Pasaules diabēta dienas pasākumi tiek koncentrēti ap kādu tēmu vai moto. Šogad tas ir "pieejama izglītība diabēta jomā", tādēļ LU MF Personalizētās medicīnas laboratorijas pētnieki ieplānojuši virkni izglītojošu aktivitāšu diabēta pacientu atbalstam.

Pasākumā endokrinoloģes un pētnieces Jeļizaveta Sokolovska un Lelde Krūzmane skaidros pacientiem, kuros gadījumos noder tādu jauno tehnoloģiju kā insulīna sūkņu un glikozes sensoru ieviešana ikdienas diabēta aprūpē.

Oftalmoloģijas rezidentes, pētnieces Beate Pēterfelde, Renāte Nagobade un Jūlija Janceva apmkelētājus izglītos par diabētiskās retinopātijas jēdzienu, riska faktoriem un kontroles principiem.

Diabēta māsa, pētniece Jana Jaņeviča pārbaudīs pacientu ogļhidrātu skaitīšanas iemaņas, savukārt pētnieks, māsa Aleksejs Fedulovs demonstrēs pastāvīgās glikozes monitorēšanas sensora darbības principu un stāstīs par tā pielietojumu pētījumos.

Molekulārā bioloģe, pētniece Maija Rozenberga informēs par zarnu mikrobioma noslēpumiem un tā lomu diabēta attīstībā un ārstēšanā, savukārt docente, pētniece Evita Rostoka demonstrēs mākslīgā intelekta radītā algoritma spējas prognozēt diabētiskās komplikācijas.

Datu speciāliste, pētniece Dace Pētersone rādīs, kā mākslīgā intelekta algoritmi analizē attēlus, bet māsa Irēna Puzirevska, medicīnas studenti un rezidenti noteiks pacientu glikozes līmeni.

Pasākums noritēs sadarbībā ar Latvijas Diabēta asociāciju, tādēļ tās biedri un brīvprātīgie klātesošos arī konsultēs par dažādiem ar diabēta aprūpi saistītiem jautājumiem.

Papildus pētnieki informēs pacientus par iespēju piedalīties LU MF pētījumos diabēta jomā - projektā "Asociācija starp glikozes variabilitāti, zarnu traucējumiem un diabētiskās nefropātijas progresiju 1. tipa cukura diabēta pacientiem", kā arī Baltijas pētniecības programmas projektā "Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)", ko finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas granti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu