Vācija un Polija nacionalizē ar "Gazprom" saistītus aktīvus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vācija nacionalizē bijušo Krievijas valsts dabasgāzes koncerna "Gazprom" meitasuzņēmumu "Securing Energy for Europe" (SEFE), kas agrāk bija pazīstams kā "Gazprom Germania", jo tam ir sistēmiska nozīme valsts energoapgādē, taču draud maksātnespēja, pirmdien paziņoja Vācijas Ekonomikas ministrija

SEFE ir tīkla operators, kā arī netieši kontrolē Vācijas lielāko gāzes glabātavu, kas atrodas Rēdenē, valsts ziemeļrietumos.

Aprīlī Vācija pārņēma savā kontrolē uzņēmuma darbību pēc tam, kad tas pameta koncernu "Gazprom".

Tagad nolemts uzņēmumu nacionalizēt, jo tam draud maksātnespēja, kuras dēļ varētu tikt traucēta apgāde ar gāzi.

"Lai izvairītos no šīm briesmām un SEFE turpinātu darbību, pašlaik tiek veikta īpašumtiesību maiņa un uzņēmums tiek stabilizēts," norādīts Ekonomikas ministrijas paziņojumā.

Varšava nacionalizē "Gazprom" daļu Jamalas-Eiropas gāzesvadā Polijas teritorijā

Polijas valdība pirmdien paziņoja, ka nacionalizē Krievijas valsts dabasgāzes koncerna "Gazprom" daļu uzņēmumā "EuRoPol Gaz", kam pieder Jamalas-Eiropas gāzesvads Polijas teritorijā.

Šāda lēmuma nolūks ir "nodrošināt [Polijas] kritiski svarīgās infrastruktūras drošību," norādīja Polijas Attīstības ministrija.

Līdz šim "Gazprom" piederēja 48% "EuRoPol Gaz" akciju, bet Polijas valstij - 52% akciju.

"Gazprom" pilnībā pārtrauca gāzes piegādi pa šo cauruļvadu aprīlī.

Atbildot uz rietumvalstu sankcijām Krievijai par tās iebrukumu Ukrainā, Maskava noteica sankcijas vairāk nekā 30 enerģētikas uzņēmumiem, kuru vidū ir arī "EuRoPol Gaz".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu