Smiltēns vieš skaidrību par panākto vienošanos: Apvienotais saraksts pieņēmis "starplēmumu" (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns Foto: Zane Bitere / LETA

Apvienotais saraksts (AS) ir pieņēmis starplēmumu jeb ir panākta konceptuāla vienošanās par topošās valdības atbildības jomām, taču vēl ar "Jauno vienotību" (JV) jāvienojas par atbildības dalījumu veselības nozarē, sacīja viens no AS līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Tā Smiltēns atbildēja uz jautājumu, vai AS ir piekritis JV līdera Krišjāņa Kariņa piedāvātajam atbildības jomu sadalījumam.

Vairāk nekā pusstundu ilgajā sarunā ar aģentūru LETA Smiltēns cita starpā pauda, ka ir "panākta vienošanās" par to, ka, ja AS ir vairāk atbildīga par veselības ministriju, tad arī JV uzņemas savu daļu atbildības. Tas nozīmētu Ministru prezidenta un finanšu ministra atbildību, ņemot vērā, ka bez viņu atbalsta katastrofālo situāciju medicīnā nevarēs atrisināt, uzsvēra politiķis.

Savukārt AS politiķis Andris Kulbergs pirmdienas vakarā intervijā Latvijas Televīzijā pauda, ka vienošanās par atbildības jomu sadali topošajā valdībā vēl nav panākta.

Vaicāts par Kulberga teikto, Smiltēns norādīja, ka pašam vēl nav bijusi iespēja noskatīties interviju, un viņš naktī uz otrdienu plāno to darītu. Tomēr Smiltēns piebilda, ka "100% vienošanās bez nosacījumiem" nav panākta, un atkārtoti akcentēja nepieciešamību vienoties par veselības jomu.

Kā ziņots, Kulberga paziņojums izraisīja divu citu intervijas dalībnieku - deputātu Arvila Ašeradena (JV) un Ināras Mūrnieces (NA) - neizpratni, kuri atzīmēja, ka viņiem pēc pēdējām sarunām ar AS radies pilnīgi cits priekšstats, proti, ka vismaz par atbildības jautājumiem vienošanās esot panākta, taču tagad teju izskatoties, ka sarunas jāsāk no jauna.

Saeimas priekšsēdētājs tieši neatbildēja uz jautājumu, vai AS nenominēs veselības ministru, ja JV neuzņemsies savu daļu atbildības pār nozari.

Kā ziņots, pirmdien Kariņš un Valsts prezidents Egils Levits pēc tikšanās paziņoja, ka pēdējās dienās panākts ievērojams progress attiecībā uz jaunās koalīcijas darba virzieniem un vienošanās par atbildības jomu sadali.

Kariņš klāstīja, ka papildus pie Nacionālās apvienības (NA) pārraudzītās Aizsardzības ministrijas tiks izveidots ministra biedra postenis, ko ieņemtu AS pārstāvis. Konkrēti ministra biedra uzdevumi un to apjoms tikšot laika gaitā precizēts - visticamāk, tie bū saistīti ar to, kā militāra apdraudējuma gadījumā plaša sabiedrība tiek iesaistīta militāri civilajā aizsardzībā, skaidroja JV politiķis.

Otra vienošanās paredzot, ka vides bloks pamatā paliks Reģionālās attīstības un digitālo lietu ministrijā (līdz šim - VARAM), pastāstīja Kariņš. Savukārt Klimata departaments pāries uz jauno Klimata un enerģētikas ministriju. Starp partijām vēl būs diskusijas, kuri departamenti tai būtu jāpārņem, lai jaunā ministrija varētu pilnvērtīgi strādāt.

Saskaņā ar Kariņa priekšlikumu topošajā valdībā JV ieņems septiņus amatus - Ministru prezidenta, finanšu, ārlietu, izglītības un zinātnes, tieslietu, klimata un enerģētikas, kā arī labklājības ministra amatus.

AS pienāksies jau pašlaik ieņemamais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu, zemkopības, veselības, kā arī reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amati. Savukārt NA būs četri ministru posteņi - aizsardzības, kultūras, satiksmes un ekonomikas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu