ASV un sabiedrotie izmeklēs raķetes eksploziju Polijā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters / Scanpix

Vašingtona un sabiedrotie trešdien solīja izmeklēt krievu raķetes eksploziju Polijā, pirms tiktu lemts par nākamajiem soļiem, un ASV prezidents Džo Baidens atzina par "maz ticamu", ka šī raķete izšauta no Krievijas.

"Mēs piekritām atbalstīt Polijas izmeklēšanu par šo eksploziju," Baidens sacīja reportieriem pēc steidzīgi sasauktas sabiedroto sanāksmes Bali salā notikušā G20 samita ietvaros.

"Mēs nodrošināsim to, ka izprotam, tieši kas noticis (..), un tad mēs kolektīvi noteiksim mūsu nākamo soli," sacīja Baidens pēc sarunām ar G7 valstu un citu Eiropas valstu līderiem.

Atbildot uz jautājumu, vai šī raķete, kas nogalināja divus cilvēkus Pševodovas ciemā pie Ukrainas robežas, bija izšauta no Krievijas, Baidens sacīja, ka ir "provizoriska informācija, kas to apstrīd".

"Ir maz ticams (..) ka tā tika izšauta no Krievijas. Bet redzēsim," teica Baidens.

Šī raķetes eksplozija NATO dalībvalstī Polijā uzreiz izraisīja bažas, ka alianse var tikt ievilkta Krievijas karā pret Ukrainu.

Baltais nams ar sabiedrotajiem tomēr ir reaģējuši piesardzīgi. Arī Polijas prezidents Andžejs Duda mēģināja mazināt saspīlējumu, sakot, ka nav "nepārprotamu pierādījumu" par to, kas un no kurienes izšāva šo raķeti, un ka viņš to uzskata par "izolētu" incidentu. "Nekas mums nenorāda, ka būs vēl citi [šādi incidenti]," teica Duda.

Polijas Ārlietu ministrija izsauca Krievijas vēstnieku Varšavā sniegt "tūlītējus detalizētus paskaidrojumus". Ir arī gaidāms, ka Polijas vēstnieks NATO pieprasīs steidzamas konsultācijas saskaņā ar NATO līguma 4.pantu, trešdien Briselē tiekoties ar citu alianses dalībvalstu vēstniekiem.

NATO līguma 4. pants nosaka, ka dalībvalstis kopīgi apspriežas jebkurā brīdī, kad vien pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem ir apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu