VIDEO ⟩ Kombains uz Lielupes tilta iebrauc margās. Raidījums skaidro, vai tilts nav pārāks šaurs

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @mabasurf/"Twitter"

Oktobra otrajā pusē plašu rezonansi sociālajos tīklos izpelnījās kāds kombains ar Lietuvas numurzīmēm, kas neveiksmīgi centās šķērsot tiltu pār Lielupi. LTV raidījums "4. studija" skaidro, vai nesen remontētais Lielupes tilts nav pārāk šaurs un bīstams.

Video: Kombains uz tilta pār Lielupi

"Vai tiltu vajadzēja atjaunot? Vai varbūt būvēt jaunu un drošāku?"

Uldis Urbans, kuram ikdienā gadās braukt pa šo tiltu, raidījumam teic, ka "tas tilts ir par šauru". "Es tam absolūti piekrītu. Un man arī dažreiz gadās, kas jābrauc pa to tiltu ar kravas mašīnu.

Ja tev pretī nāk otra tāda mašīna, nu tad tur ir kā ir ar tiem intervāliem." 

Raidījums izpētījis, ka kravas auto uz tilta brauc diezgan bieži un tad, kad tie mainās, tad attālums no spoguļa līdz spogulim ir vien daži desmiti centimetru. 

Uldis raidījumam vaicā - ja zināms, ka tilts, kurš atjaunots pirms apmēram desmit gadiem, ir ļoti šaurs un uz tā notikušas vairākas traģiskas avārijas, kāpēc tas tika atjaunots, nevis pārbūvēts? Tāpat Uldis norāda - tuvojoties Lielupes tiltam, nav izvietotas gabarītus un svaru ierobežojošās zīmes. 

"Uztaisīt platāku. Manā skatījumā - tilts ir par šauru. Un daudzi vadītāji, arī tie, kuri ar vieglajiem [auto] brauc, saka, ka ir diezgan šauri. Braukājot pa Eiropu, šādus salīdzinoši reti redz. Man gribētos dzirdēt kaut kādu atbildīgo dienestu reakciju, vai tiešām tas ir OK, cik ilgu laiku tā būs, vai uz visiem laikiem tas tāds paliks?" 

274 metrus garā un 11,9 metrus platā tilta projektu izstrādāja pirms 65 gadiem - 1957. gadā, pamatojoties uz 1948. gada tehniskajiem noteikumiem. Divus gadus vēlāk to nodeva ekspluatācijā. Pēdējoreiz tilts atjaunots 2016. gadā. Vai tas atbilst mūsdienu ceļu satiksmes prasībām? 

"Apgalvojums par smagajiem ceļu satiksmes negadījumiem uz tilta neatbilst patiesībai.

Uz tilta tādi negadījumi nav bijuši. Tilta gabarīti ir pietiekami, un pāri tam var pārvietoties visa tehnika ar vispārpieņemtajiem atļautajiem gabarītiem. Pirms tilta nav jābūt informācijai par gabarītu ierobežojumiem," raidījumam saka VSIA "Latvijas Valsts ceļi" Komunikācijas daļas vadītāja Anna Kononova. 

Raidījums izpētījis, ka brauktuves platums ir septiņi metri, bet vienas joslas platums - 3,5 metri. Bet bēdīgi slavenajā video ar kombaina nedienām uz tilta redzams, ka tam šis tilts izrādījās pārāk šaurs. 

Kononova skaidro, ka "minētais kombains ir lielgabarīta transportlīdzeklis, uz kuru attiecas prasības par speciālo atļauju saņemšanu, lai pārvietotos valsts ceļu tīklā. Saistībā ar video "Latvijas Valsts ceļi" ir vērsušies Valsts policijā, jo uz tilta tika sabojātas septiņas metāla drošības barjeras.

Vainīgais ir noskaidrots, un uzņēmums vērsīsies pie apdrošināšanas kompānijas, lai saņemtu atlīdzību par nodarītajiem zaudējumiem". 

Kombains esot pārvietojies bez speciālās lielgabarīta tehnikas atļaujas, un pārvietošanās netika organizēta atbilstoši normatīvu prasībām - nebija pavadošā transporta, kas apturētu satiksmi tilta otrā pusē, lai kombains varētu droši to šķērsot. 

Raidījums vēsta, ka tiltu nav plānots pārbūvēt. Tāpat nav gaidāms, ka blakus varētu būvēt citu tiltu. Arī turpmāk būs jāsamierinās ar tik šaurām joslām. 

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 20. oktobrī, Jelgavas novadā lielgabarīta lauksaimniecības tehnikas vadītājs uz Liepājas šosejas izraisīja satiksmes negadījumu, kā rezultātā tika bojāts tilts pār Lielupi.

Kombains, ar kuru tika mēģināts šķērsot tiltu, bija tik liels, ka aizņēma arī daļu no pretējās braukšanas joslas.

Policija devās uz notikuma vietu un konstatēja, ka ir bojātas tilta aizsargbarjeras. Par notikušo policisti noformēja satiksmes negadījuma reģistrācijas protokolu un skaidroja notikušā apstākļus.

Policija vēstīja, ka tiks lemts par divu administratīvo sodu piemērošanu, proti, par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu un notikuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Par droša intervāla neievērošanu likumā paredzētais sods ir brīdinājums vai naudas sods no 25 līdz 140 eiro, savukārt par notikuma vietas atstāšanu pēc satiksmes negadījuma - no 70 līdz 700 eiro ar vai bez tiesību izmantošanas aizlieguma uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu