Latvijas energoapgādes uzņēmumi gatavo tehniskās palīdzības sūtījumus Ukrainai (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Tuvākajā laikā pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" plāno organizēt tehniskās palīdzības sūtījumu uz Ukrainu, savukārt sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkli" gatavojas Ukrainā nogādāt specializētā transporta tehnikas vienības un vērtē iespējas ziedot arī elektrosadales infrastruktūras iekārtas, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmumu pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka "Augstsprieguma tīkls" seko līdzi notikumiem Ukrainā, tai skaitā plašajiem Krievijas radītajiem postījumiem, kurus cieš tās energosistēma. Uzņēmums uzturot ciešu saikni ar kolēģiem Ukrainā un regulāri izvērtē, kā var viņus atbalstīt.

"Augstsprieguma tīkla" pārstāvji apzinājuši savus elektroiekārtu krājumus un piedāvājuši tos Ukrainas energosistēmas uzturētājiem. Tiesa, abu valstu sistēmas esot atšķirīgas un ne visas iekārtas, ko var piedāvāt Latvija, ir derīgas izmantošanai Ukrainā. Tuvākajā laikā plānots organizēt tehniskās palīdzības sūtījumu, piebilst "Augstsprieguma tīkla" pārstāvji.

"Sadales tīkla" pārstāvji informēja, ka jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma šī gada 24.februārī uzņēmus ir aktīvi iesaistījusies un atbalstījusi Ukrainas iedzīvotājus un enerģētikas sektoru, koordinējot savas atbalsta aktivitātes ar partneriem no Ukrainas energoapgādes uzņēmumiem.

"Sadales tīkls" organizējis apmēram 200 enerģētikas sektora darbinieku ģimenes locekļu pārvešanu uz Latviju no Kijevas, Mariupoles un citām kara darbības skartajām pilsētām.

Maijā Ukrainā nogādāti 49 "Sadales tīkla" transformatori, kuri, atsaucoties ukraiņu enerģētikas nozares kolēģu lūgumam, sarūpēti, lai palīdzētu nodrošināt pagaidu elektroapgādi Krievijas karadarbības izpostītajās Ukrainas teritorijās. Līdz ar transformatoriem ar "Ziedot.lv" starpniecību uz Ukrainu tika nosūtīti arī 10 "Sadales tīkla" kvadricikli.

Arī uzņēmuma darbinieki aktīvi iesaistījušies dažādās ziedošanas akcijās Ukrainas iedzīvotāju atbalstam.

Šobrīd "Sadales tīkls" plāno jaunu ziedojumu - vairāku specializētā transporta tehnikas vienību nogādāšanu Ukrainā. Vienlaikus uzņēmums turpina vērtēt iespējas ziedot arī elektrosadales infrastruktūras iekārtas Ukrainas vajadzībām.

Savukārt AS "Latvenergo" pārstāvji informēja, ka koncerns kopš Krievijas uzbrukuma Ukrainai aktīvi uztur kontaktus ar Ukrainas vēstniecību Latvijā, lai operatīvi sniegtu mērķtiecīgu nepieciešamo palīdzību enerģētikas jomā un citos praktiskos un tiešos veidos.

Jau ziņots, ka pēc šīs nedēļas Krievijas raķešu uzbrukuma Ukrainas energosistēmai situācija valstī bija kritiska un daļā Kijivas nācies atslēgt elektrību.

Uzņēmums "Ukrenergo" bija spiests visā valstī atslēgt elektroapgādi, lai līdzsvarotu energosistēmu un izvairītos no iekārtu kļūmēm, skaidroja prezidenta birojs, aicinot iedzīvotājus izmantot elektrību ar mēru.

Eiropas Savienības enerģētikas komisāre, Igaunijas politiķe Kadri Simsone novembra sākumā Baltijas valstu žurnālistiem stāstīja, ka īpaši aktuāla pašlaik ir palīdzība, lai atjaunotu Krievijas uzbrukumos daļēji sagrautos Ukrainas elektrotīklus.

Komisāre atzīmēja, ka šajā jautājumā runa vairs nav pat par naudu, bet par specifiska aprīkojuma piegādēm, kas nepieciešams "šeit un tagad". Piemēram, tiek meklētas iespējas Ukrainai piegādāt elektrotīklu aprīkojumu, kāds tika izmantots padomju telpā, taču iespējas tādu iegūt ir nelielas un tāds tiekot meklēts postpadomju telpā, piemēram, tiekot cerēts, ka varētu palīdzēt Baltijas valstis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu