Kā ziedot taromātā? Latvijā veiksmīgi sākusi darboties unikāla ziedošanas iespēja (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kopš 15. septembra Latvijas Samariešu apvienība (LSA) sadarbībā ar mazumtirgotāju “Lidl Latvija” izveidojusi un ieviesusi Latvijā jaunu pieredzi – iespēju veikt ziedojumu taromātā, novirzot tajos nodoto depozīta iepakojumu summu labdarībai. Pirmais projekts, kurā tiek piedāvāta šāda ziedojuma iespēja, ir vientuļo senioru atbalsta projekts “Vecums nav vientulība”. Pusotra mēneša laikā iedzīvotāji ir saziedojuši jau nedaudz vairāk par 1300 eiro, kas nozīmē, ka labdarībai ir nodota depozīta maksa no 13 tūkstošiem pudeļu. 

Ziedojumi taromātā tiek novirzīti vientuļu un aprūpējamu senioru atbalstam pēc reģionālā principa. Proti, Liepājas “Lidl” veikala taromātā ziedotie līdzekļi tiek novirzīti primāri LSA aprūpē esošiem vientuļiem senioriem Dienvidkurzemē. Šis princips tiek attiecināts uz visiem reģioniem, kur strādā samariešu kustība un atrodas “Lidl” veikali. Ziedojums ir brīvprātīgs un viegli veicams visos veikalu tīkla taromātos.

Pirmie atbalstu saņem Latvijas trūcīgie seniori

Latvijas sabiedrība noveco, turklāt tieši seniori ir nabadzības riskam visvairāk pakļautā iedzīvotāju grupa – kopumā 51% no senioriem ir pakļauti nabadzības riskam*.

Desmitajai daļai Latvijas senioru ienākumi mēnesī nepārsniedz 200 eiro.** Tas šiem cilvēkiem nozīmē ārkārtīgi smagus ekonomiskos apstākļus – pēc rēķinu nomaksas viņiem bieži trūkst līdzekļu gan pārtikas, gan arī nepieciešamāko ikdienas sadzīves preču iegādei

– šampūnam, veļas pulverim, pat tualetes papīram, kā arī gultas veļai, dvieļiem u.c. Tieši šos svarīgākos ikdienas vajadzību jautājumus risina projekts “Vecums nav vientulība”. Par saziedoto summu šobrīd jau tiek komplektētas paciņas ar pārtiku un ikdienas sadzīves precēm, kuras LSA darbinieki tuvākajā laikā nogādās vientuļajiem senioriem Rīgā un reģionos. Pašreiz LSA aprūpē ir vairāk nekā 2700 šādu senioru visā Latvijā.

“Energoresursu krīzes dēļ josta ciešāk jāsavelk ļoti lielai sabiedrības daļai, katri 10 centi ir būtiski gan tiem, kas ziedo, gan tiem, pie kā ziedojums nonāk. Mēs bieži dzirdam, ka ziedot taromātā ir visas ģimenes lēmums, un mums ir liels prieks par augošo empātiju Latvijas sabiedrībā. Labdarības projektam “Vecums nav vientulība”

saziedotie 1300 eiro ne tikai piepildīs kādu praktisku sapni, bet dos arī piederības un ģimenes sajūtu vairāk nekā 100 senioriem, jo tās nav tikai paciņas – tie ir sirsnīgi apciemojumi. Nereti mūsu aprūpētāji kļūst par šo senioru tuvākajiem cilvēkiem, jo ir teju vienīgie, kas pie viņiem aizbrauc. 

Aicinām arī turpmāk taromātā izvēlēties opciju “Ziedot”, tādējādi palīdzot senioriem. Cik veiksmīgs būs šis projekts – atkarīgs no ikviena no mums, un es patiesi ticu, ka mēs kā sabiedrība esam atsaucīgi un kopā mums izdosies!” akcentē LSA vadītājs Andris Bērziņš.

Foto: Publicitātes foto

Latvijā – jaunums, kaimiņvalstīs – ierasta prakse

“Lidl Latvija” pārstāve Dana Hasana norāda, ka ziedojums, izmantojot taromātus, ir jau ierasta prakse Latvijas kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, un pauž gandarījumu, ka šī iespēja tagad realizējas arī pie mums. “Ir patiess gandarījums, ka, izmantojot depozīta sistēmu, mēs visi kopā varam paveikt vismaz divas brīnišķīgas lietas – pirmkārt, mazināt plastmasas u.c. iepakojumu nonākšanu dabā, un, otrkārt, radīt iespēju ērti un viegli caur mūsu veikalu taromātiem ziedot un praktiski palīdzēt vienam no sabiedrības neaizsargātākajiem slāņiem – vientuļiem senioriem.

Prieks, ka tik daudzi ir jau izvēlējušies ziedot taromātos. Cerams, ka adventes laiks vēl vairāk veicinās vēlmi atbalstīt un ar mazu ieguldījumu sniegt būtisku palīdzību.”

“Šis ziedošanas projekts apliecina, ka depozīta sistēma var kalpot arī kā ērts rīks, lai palīdzētu mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām un citiem svarīgiem mērķiem. Citu valstu pieredze rāda, ka ziedošanas iespēja taromātos vēl vairāk motivē iedzīvotājus nodot izlietotos depozīta iepakojumus.

“Lidl” ir pirmais veikalu tīkls Latvijā, kas piedāvā saviem klientiem atgūto depozīta maksu novirzīt labdarības mērķim, bet, tā kā ziedošanas funkciju tehniski ir iespējams ieviest visā depozīta sistēmas tīklā, šāda iespēja pastāv arī citiem tirgotājiem,”

stāsta SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Kā ziedot taromātā?

Ziedošanas process ir maksimāli vienkāršs un atklāts –

nododot taromātā iepakojumu, līdzās naudas izmaksas iespējai uz ekrāna ir pieejama poga “Ziedot”. To nospiežot, tiek veikts ziedojums par nodoto iepakojumu summu.

Vienas depozītā nododamās iepakojuma vienības cena ir 10 centi. Ziedojuma apmēram nav ierobežojumu.

Ikviens ziedojums tiek fiksēts, un reizi mēnesī “Lidl Latvija” veikalos ziedoto summu pārskaita LSA, kas nodrošina vientuļo senioru aprūpi visā Latvijā. 

Ziedojums ir brīvprātīga izvēle. Tie, kas izvēlēsies neziedot, joprojām varēs saņemt atgriezto depozīta iepakojuma naudu jebkurā “Lidl” veikalā Latvijā, iegādājoties par to preces vai saņemot skaidras naudas izmaksu veikala kasē.

___

*Avots: Centrālā statistikas pārvalde, 2021. gads https://admin.stat.gov.lv/system/files/publication/2022-01/Nr_09_Nabadzibas_risks_un_sociala_atstumtiba_Latvija_2021_%2822_00%29_LV.pdf

**Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, 2021. gads https://neatkariga.nra.lv/izpete/382279-pensijas-katrs-desmitais-pensionars-sanem-mazak-par-200-eiro

Raksts tapis sadarbībā ar "Lidl".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu