Muti ciet! Vācijas futbolisti protestē pret FIFA lēmumu (7)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Vācijas izlases futbolisti
Vācijas izlases futbolisti Foto: EPA/Scanpix

Vācijas futbolisti trešdien Katarā pirms Pasaules kausa spēles pret Japānas izlasi tradicionālajā fotogrāfijā iepozēja ar roku pieliktu priekšā mutei. Vācieši tādējādi pauda protestu pret Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) aizliegumu vilkt "One Love" jeb "varavīksnes" aproces.

Vācijas un citas Eiropas valstu izlases pirmdien atteicās no plāniem Pasaules kausa mačos valkāt šīs komandu kapteiņu aproces, kas pauž atbalstu lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBTQ) tiesībām.

FIFA draudēja ar sankcijām to valstu futbolistiem, kas Pasaules kausa mačos izmantos "One Love" aproces. Komandas tika brīdinātas, ka spēlētājiem par noteikumu neievērošanu piešķirs dzeltenās kartītes.

Vācijas Futbola federācija (DFB) paziņojusi, ka tā sākusi izmeklēšanu, vai FIFA bija leģitīmas tiesības piemērot šādas sankcijas. 

"FIFA mums ir aizliegusi izmantot dažādības un cilvēktiesību simbolu," BBC citē DFB direktoru Stefenu Simonu.

"Tika izteikti milzīgi draudi ar sportiskām sankcijām. DFB pārbaudīs, vai šāda FIFA rīcība bija legāla."

FIFA prezidents Džanni Infantīno iepriekš izteicās, ka eiropiešiem vispirms ir jāatvainojas par sliktajiem darbiem pēdējo 3000 gadu vēsturē.

Vācijas izlases pussargs Leons Gorecka pirms spēles pret Japānu kritizēja FIFA un ironizēja par organizācijas vadītāja izteikumiem.

"Cerams, ka nebūs vajadzīgi 3000 gadu, lai FIFA sāktu atbalstīt cilvēktiesības," laikraksts "Berliner Zeitung" citē Gorecku.

FIFA ieskatos "One Love" aproču izmantošana ir sabiedrības šķelšana. Pasaules vadošā futbola organizācija izgudroja savu simboliku ar tādiem saukļiem kā "glābiet planētu" un "esi aktīvs".

"Mēs negribam būvēt grāvjus, mēs gribam būvēt tiltus. Tāds ir arī mūsu kampaņu mērķis Katarā, piemēram, treniņi kopā ar jaunām sievietēm un meitenēm. Protams, kopīgās darbības ir visspēcīgākās. Simboliem, piemēram, mūsu kapteiņa aprocei, vajadzētu tieši veicināt dialogu," norādīja Gorecka.

Pasaules kausa rīkotāja Katara plaši kritizēta par cilvēktiesību pārkāpumiem. Turnīra organizēšanas laikā bojā gājuši daudzi viesstrādnieki, kuriem bijuši necilvēcīgi darba apstākļi. Katarā homoseksuālas attiecības tiek krimināli sodītas.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu