Elektrības starpsavienojuma atslēgšanas dēļ Igaunijas premjere aicina iedzīvotājus taupīt elektrību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa trešdien aicināja iedzīvotājus taupīgi lietot elektrību pēc tam, kad Igaunijas un Somijas elektrības starpsavienojums "Estlink 1" tehnisku problēmu dēļ tika atslēgts.

Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" trešdien paziņoja, ka "Estlink 1", kura jauda ir 350 megavatu, otrdien tika atslēgts, jo Harku pārveidotājstacijā Tallinas pievārtē radās tehniskas problēmas. Stacijā ir rezerves aprīkojums, tādēļ nekavējoties tika sākta bojātās detaļas nomaiņa, informēja "Elering".

Elektrības biržā "NordPool" publicētā informācija liecina, ka tehnisko problēmu paredzēts novērst līdz 4.decembra pusnaktij.

Kallasa trešdien Igaunijas parlamenta deputātiem paskaidroja, ka tādējādi valstī pieejamās elektrības apmērs ir sarucis par 350 megavatiem.

"Mums maksimumpatēriņa laikā ir nepieciešami 1270 megavati, un 900 megavatus mēs saražojam paši, bet pārējais ieplūdīs pa "Estlink 2". Kādēļ tas ir svarīgi un kādēļ es visiem par to stāstu? Mums gaidāma grūta ziema, un mums patiešām ir jādomā par to, kā varam ietaupīt elektrību, jo realitātē mums ir mazāk elektrības," viņa teica.

"Šoziem patiešām ir iespējami īstermiņa elektrības piegādes pārrāvumi. Ceram, ka tā nenotiks, bet mums jābūt tam gataviem, un satraukumu var mazināt, tam sagatavojoties," piebilda Igaunijas premjerministre.

"Estlink 1" un "Estlink 2", ko pārvalda "Elering" un Somijas sistēmu operators "Fingrid", ir vieni no uzticamākajiem starpsavienojumiem reģionā, paziņoja "Elering", informējot, ka pērn nebija neviena negadījuma, kad "Estlink 1" būtu ierobežota pārvades jauda. Ieskaitot plānotos apkopes darbus, "Estlink 1" uzticamības līmenis pērn bijis 98,12%, norādīja "Elering".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu