Polija ierosina Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēmu pārvietošanu uz Ukrainu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks
Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks Foto: EPA/Scanpix

Polija ir lūgusi Vācijai atļauju pārvietot uz Ukrainu pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras Vācija ir piedāvājusi Polijai pēc raķetes nokrišanas Polijā Ukrainas robežas tuvumā.

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks trešdienas vakarā tviterī paziņoja, ka ir nosūtījis Berlīnei ierosinājumu izvietot Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" Ukrainā, ņemot vērā jaunos Krievijas raķešu uzbrukumus Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai.

Berlīne piedāvāja šīs sistēmas Varšavai, lai uzlabotu Polijas pretgaisa aizsardzību pēc tam, kad 15.novembrī Polijas Pševodovas ciemā sešus kilometrus no Ukrainas robežas nokrita raķete, nogalinot divus cilvēkus.

Sākotnēji izskanēja ziņas, ka tā bijusi viena no Krievijas uz Ukrainu raidītajām raķetēm. Tomēr Rietumvalstis un NATO ir atzinušas, ka tā tomēr bija Ukrainas zenītraķete, kas izšauta, reaģējot uz Krievijas armijas uzbrukumiem.

Blaščaks ierosināja sistēmu "Patriot" izvietošanu Ukrainā gar tās rietumu robežu. "Tas ļautu paglābt Ukrainu no tālākiem upuriem un elektroapgādes pārtraukumiem un palielināt drošību uz mūsu austrumu robežas," paziņoja Polijas aizsardzības ministrs.

Blaščaks un Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte pirmdien vienojās sadarboties Polijas gaisa telpas aizsardzībai. Berlīne "ir piedāvājusi atbalstu Polijai tās gaisa telpas aizsardzībā ar [Vācijas iznīcinātājiem] "Eurofighter" un pretgaisa aizsardzības sistēmām "Patriot", ministre teica intervijā laikrakstam "Rheinische Post".

Blaščaks sākotnēji izteicās, ka viņš ierosinās sistēmu "Patriot" izvietošanu Polijā pie Ukrainas robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu