ASV neizslēdz, ka Krievija pēc jaunām sakāvēm Ukrainā varētu ķerties pie ķīmiskajiem ieročiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters / Scanpix

ASV pieļauj iespējamību, ka Krievija varētu lietot ķīmiskos ieročus Ukrainā, ja turpinās zaudēt pozīcijas kaujas laukā, vēstīja izdevums "Politico", atsaucoties uz sešiem informētiem ziņu avotiem, tostarp ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas un Pentagona amatpersonām.

ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis un vēl viens ziņu avots sacīja, ka Pentagons šoruden nosūtījis komandas uz Austrumeiropas valstīm, lai iepazīstinātu to bruņotos spēkus ar procedūrām ķīmisko vai bioloģisko draudu gadījumā. ASV arī piešķīrušas Kijivai ķīmiskās, bioloģiskās un kodolaizsardzības līdzekļus miljardiem dolāru vērtās militārās palīdzības ietvaros.

Baidena administrācijas amatpersonas uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu vispirms pielietot ķīmiskos ieročus Ukrainā, pirms viņš uzsāktu kodolkonfrontāciju ar NATO, ja Krievijas karaspēks turpinās zaudēt pozīcijas.

"Politico" ziņu avoti gan sacīja, ka ASV nav nekādu izlūkošanas datu, kas norādītu uz ķīmiskā uzbrukuma neizbēgamību Ukrainā.

"Tomēr [Krievijas] zaudējumu kaujas laukā turpināšanās vai Krievijas armijas pilnīga sabrukuma gadījumā daži augsta ranga ierēdņi, kas strādā pie šī jautājuma, atzīmēja, ka Maskava varētu ķerties pie ķīmisko ieroču pielietošanas - tostarp tā [ķīmiskā ieroča], kuru saista ar pielietošanu Alekseja Navaļnija saindēšanā," teikts "Politico" publikācijā.

Viens ziņu avots sacīja, ka šādā uzbrukumā varētu tikt izmantotas tādas ķīmiskas vielas, kuras ir viegli noslēpt, lai Rietumvalstīm būtu sarežģītāk izteikt apsūdzības Maskavai. Krievija varētu izmantot ķīmiskas vielas uz farmaceitisku preparātu bāzes.

ASV jau sen ir zināms, ka Krievija iegulda līdzekļus sava ķīmisko ieroču potenciāla palielināšanā. ASV senatori šoruden tika informēti par Krievijas ķīmisko ieroču krājumiem un to lietošanas draudiem Ukrainā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu