Foto ⟩ Irāna gūst divus vārtus kompensācijas laikā un izrauj uzvaru pār Velsu

CopyDraugiem X Whatsapp

Gūstot divus vārtus kompensācijas laikā, ļoti svarīgu uzvaru Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrā Katarā piektdien izcīnīja Irānas futbola izlase, kas ar 2:0 (0:0) B apakšgrupas otrajā spēlē pārspēja Velsas valstsvienību. Precīzi sitieni 98. un 101. minūtē. 

Vārtus guva Rozbehs Češmi un Ramins Rezaejans.

12. minūtē Konors Robertss no labās laukuma puses centrēja, un vārtu priekšā Kīfers Mūrs ar kāju pieskārās bumbai, taču tā lidoja tieši virsū vārtsargam Hoseinam Hoseini, kurš ne pārāk spēcīgi sisto bumbu atvairīja.

16. minūtē bumba pabija Velsas vārtos pēc Ali Golizadeha sitiena no tuva attāluma, nonākot aci pret aci ar Velsas vārtsargu Veinu Henesiju, bumba bija Velsas vārtos, taču tiesnesis Mario Eskobars pieprasīja video atkārtojumu, kurš vēstīja, ka vārti nav jāskaita, jo Golizadehs Sardara Azmuna piespēles brīdī bija aizmugurē. Azmunam pašam bija laba iespēja sist, taču viņš izvēlējās piespēlēt.

Jau puslaika kompensācijas laikā tika nopelnīta pirmā dzeltenā kartīte mačā, Džo Rodonam netrāpot pa bumbu un nogāžot no kājām Mehdi Taremi.

Kopumā pirmais puslaiks pagāja līdzīgā cīņā, katrai no komandām pa pretinieku vārtiem sitot pa četrām reizēm un pa divām trāpot vārtu četrstūrī.

51. minūtē irāņi divreiz norībināja velsiešu vārtu konstrukciju. Vispirms Azmuns pēc labas tālās piespēles cīņā ar aizsargu trāpīja pa vārtu labo stabu, bet mirkli vēlāk jau Ali Golizadehs ar apvedošo sitienu trāpīja pa vārtu kreiso stabu.

84. minūtē uz stūra sitienu Hoseini atvairīja Bena Deivisa sitienu zem pārliktņa.

Jau nākamajā minūtē velsieši palika bez sava pamatvārtsarga Henesija, kurš glāba vārtus, izskrienot no soda laukuma, taču trāpīja irāņu spēlētājam.

Sākumā tiesnesis vārtsargam parādīja dzelteno kartīti, taču pēc video atkārtojuma noskatīšanās to nomainīja sarkanā kartīte.

Henesija vietā vārtos stājās Denijs Vords, nomainot Āronu Remziju.

Spēles likteni mača kompensācijas laika astotajā minūtē izšķīra 77. minūtē uz maiņu laukumā nākušais Rozbehs Češmi, kurš ar sitienu gandrīz desmit metrus pirms soda laukuma raidīja bumbu vārtu labajā apakšējā stūrī, - 1:0 Irānas labā.

Trīs minūtes vēlāk, velsiešiem visus spēkus veltot uzbrukumam, bumbu laukuma vidū zaudēja vēl viens 77. minūtē laukumā nākušais spēlētājs velsietis Džo Elens. Irāņi četratā izskrēja pret diviem pretinieku aizsargiem, un aizsargs Ramins Rezaejans no labās puses tehniski pārcēla bumbu pāri vārtsargam Vordam - 2:0.

Velsieši pirmajā finālturnīra mačā spēlēja neizšķirti pret ASV (1:1), kamēr Irāna piedzīvoja neveiksmi pret Angliju, zaudējot ar 2:6. Velsa ar Irānu iepriekš savā starpā Pasaules kausā nebija spēlējušas.

Kā bija gaidāms, šajā mačā Irānas izlasei nevarēja palīdzēt vārtsargs Alireza Beiranvands, kurš iepriekšējā mačā neveiksmīgi sadūrās ar savas komandas aizsargu un savainoja galvu, tiekot arī pie lauzta deguna.

Otrā B grupas mačā plkst. 21 pēc Latvijas laika Anglija spēkosies ar ASV futbolistiem.

Plkst. 15 spēkus A grupā mēros mājiniece Katara un Senegāla, bet plkst. 18 cīnīsies Nīderlande un Ekvadora. 

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002. gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Velsas izlases sastāvs: Veins Henesijs; Bens Deiviss, Kriss Mefems, Džo Rodons; Neko Viljamss, Ārons Remzijs (Denijs Vords, 87. min.), Konors Robertss (Brenans Džonsons, 57. min.), Ītens Ampadu (Džo Elens, 77. min.); Herijs Vilsons (Deniels Džeimss, 57. min.), Gerets Beils, Kīfers Mūrs.

Irānas izlases sastāvs: Hoseins Hoseini; Milads Mohammadi, Morteza Purligandži, Madžids Hoseini, Ramins Rezaejans; Ehsans Hadžsafi (kapt., Mehdi Torabi, 77. min.)), Saeids Ezatolahi (Ali Karimi, 83. min.), Ahmads Nurulahi (Rozbehs Češmi, 77. min.); Mehdi Taremi, Ali Golizadehs (Alireza Džahanbakšs, 77. min.), Sardars Azmuns (Karims Ansarifards, 68. min.).

Tēmas

Uz augšu