ES strauji samazinājusi Krievijas energoresursu importu (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Šī gada trešajā ceturksnī no Krievijas importēto energoresursu daļa Eiropas Savienībā samazinājusies līdz 15,1%. Tas ir par vairāk nekā 10% liels samazinājums, salīdzinot ar pirmo ceturksni, kad šis rādītājs bija 25,5%.

Pēc “Eurostat” datiem, līdz šī gada pirmajam ceturksnim enerģijas daļa, kas tika importēta no Krievijas, bija ļoti stabila un vidēji svārstījās no 26 līdz 27,6%. Šī daļa strauji nokritās otrajā ceturksnī un turpināja samazināties arī trešajā ceturksnī.

Tiek norādīts, ka Eiropas Savienība jau otrajā ceturksnī sāka vairāk energoresursu importēt no Lielbritānijas un ASV – energoresursu importa daļai no šīm valstīm esot par 1,4% augstākai nekā importam no Krievijas. Trešajā ceturksnī šī starpība palielinājās līdz 4,8%. Izdalot atsevišķi, no ASV energoresursu importa daļa ir 12,2%, bet Lielbritānijas – 7,7%.

Paredzams, ka arī ceturtajā ceturksnī turpinās samazināties Krievijas energoresursu loma Eiropas Savienības importā, jo 5. decembrī stāsies spēkā aizliegums importēt Krievijas jēlnaftu. Šāds lēmums ir daļa no Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju, kas sākusi nepamatotu karu pret kaimiņvalsti Ukrainu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu