Stoltenbergs: Lēmums par "Patriot" nosūtīšanu uz Ukrainu ir katras valsts pašas ziņā (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lēmums par pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" nosūtīšanu uz Ukrainu ir katras valsts pašas ziņā, piektdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, komentējot Polijas aicinājumu Vācijai pārvietot "Patriot" uz Ukrainu.

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks trešdien tviterī paziņoja, ka ir nosūtījis Berlīnei ierosinājumu izvietot Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" Ukrainā, ņemot vērā jaunos Krievijas raķešu uzbrukumus Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai.

Berlīne piedāvāja šīs sistēmas Varšavai, lai uzlabotu Polijas pretgaisa aizsardzību pēc tam, kad 15.novembrī Polijas Pševodovas ciemā sešus kilometrus no Ukrainas robežas nokrita raķete, nogalinot divus cilvēkus.

Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte ceturtdien noraidīja Polijas ideju.

Viņa sacīja, ka Vācijas "Patriot" sistēmas domātas izmantošanai NATO teritorijā, un to izmantošana ārpus alianses prasītu iepriekšējas diskusijas ar NATO un sabiedrotajiem.

Tomēr Stoltenbergs paziņoja, ka "konkrēti lēmumi par konkrētām sistēmām ir valstu lēmumi".

"Dažreiz ir galalietotāju līgumi un citas lietas, tāpēc viņiem ir jākonsultējas ar citiem sabiedrotajiem. Taču galu galā tas (lēmums) ir jāpieņem valstu valdībām," viņš piebilda.

"Patriot" ražo ASV uzņēmums "Raytheon".

Jautāts, vai NATO neriskē tikt ierauta karā, nosūtot "Patriot" uz Ukrainu, Stoltenbergs sacīja, ka sabiedrotie jau ir piegādājuši Kijivai modernus ieročus, nesūtot līdzi NATO militāros speciālistus.

Gadījumos, kad speciālisti nepieciešami, ukraiņi tiek apmācīti kādā NATO valstī, paskaidroja Stoltenbergs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu