“Spēka politikas ziņā tu esi aizgājēja." Merkele atminas savu pēdējo tikšanos ar Putinu (1)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas bijusī kanclere Angela Merkele
Vācijas bijusī kanclere Angela Merkele Foto: Swen Pförtner/dpa/picture-alliance

Vācijas bijusī kanclere Angela Merkele intervijā laikrakstam "Der Spiegel" atzina, ka Krievijas iebrukums Ukrainā viņai nav bijis pārsteigums. Merkele arī norādīja, ka pirms aiziešanas no politikas viņa centusies uzlabot komunikāciju ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, informē Krievijas neatkarīgais medijs "Meduza".

"Es vēlējos redzēt mierīgākus laikus pēc manas aiziešanas. Bet tas nebija pārsteigums. Minskas vienošanās tika lauzta. 2021. gada vasarā, pēc prezidentu Baidena un Putina tikšanās, es vēlējos izveidot patstāvīgu Eiropas formātu diskusijai ar Putinu kopā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu Eiropas Savienības Padomē. Bet kāds sāka iebilst, man vairs nebija spēka uzstāt uz savu, jo visi zināja, ka rudenī es aiziešu,” laikrakstam atklāja bijusī kanclere.

Pēc Merkeles teiktā, arī pēdējās vizītes laikā Maskavā attieksme pret viņu bijusi tāda pati. “Spēka politikas ziņā tu esi aizgājēja. Putinam ir svarīgs tikai spēks,” viņa skaidroja.

Merkele intervijā arī akcentēja, ka mēģinājusi savu kara novēršanas iniciatīvu nodot citiem Vācijas politiķiem, taču tie, ar kuriem viņa runāja, vilcinājās uzņemties atbildību.

Angela Merkele norādīja, ka nenožēlo savu aiziešanu no politikas.

"Manā vietā bija jānāk kādam jaunam. Visa rezultātā, ārpolitikas kontekstā es nepavirzījos ne par milimetru, lai gan mēs tik daudz reižu mēģinājām. Ne tikai Ukrainas, bet arī Piedņestras un Moldovas, Gruzijas un Abhāzijas, Sīrijas un Lībijas kontekstā. Ir pienācis laiks jaunai pieejai," rezumēja Merkele.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu