Kad kvēlākie sapņi piepildās: stāsts par Saūda Arābijas sievietēm, kas beidzot var vadīt auto

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: H1N1/Shutterstock

Vairāk nekā 30 gadus sievietēm Saūda Arābijā nebija atļauts vadīt auto. Tā ir vien kripatiņa no neskaitāmo aizliegumu skaita, ar ko sievietes saskaras šajā Arābijas pussalas valstī. Saūda Arābija ir viena no valstīm, ko uzskata par dzimumu nevienlīdzības simboliem, sievietes jau vairākus gadu desmitus ir cīnījušās par savām tiesībām. Sievietes, kas iestājās par savām tiesībām un protestēja pret aizliegumu braukt ar auto, tika arestētas un apcietinātas.

Divdesmitā gadsimta vidū sievietes Saūda Arābijā varēja vadīt automašīnas un nevalkāt tradicionālas drēbes, taču 1979. gadā Tuvajos Austrumos notika divi nozīmīgi notikumi, kas noteica Saūda Arābijas sieviešu nākotni.

Vispirms Irānā notika revolūcija, monarhija krita un visas attiecības ar Rietumu valstīm tika pārtrauktas. Šis notikums mudināja arī daudzas citas islāma valstis domāt par valdības kursa maiņu un tradicionālo islāma vērtību stiprināšanu. Tā paša gada beigās notika ekstrēmistu uzbrukums Mekai. Par tā upuriem kļuva 255 svētceļnieki. Viens no svarīgākajiem mērķiem, ko vēlējās sasniegt uzbrukuma organizatori, – piespiest pārtraukt attiecības ar Rietumiem un atgriezties pie islāma tradīcijām. Viņiem tas izdevās.

Saūda Arābija kļuva par konservatīvu islāma valsti, kas tieši ietekmēja arī sieviešu stāvokli valstī. Viņām ne tikai bija pilnībā jānosedz ķermenis, bet arī tika ieviests aizliegums strādāt un mācīties. Arī braukšana ar auto kļuva tikai par kvēlu sapni.

Kopš tā laika sieviešu tiesību aktīvistes šajā musulmaņu valstī, kas mūsdienās pasaulē pazīstama ar savu bezkompromisa attieksmi pret sieviešu tiesībām, nav atteikušās no mēģinājumiem mainīt situāciju, un pēdējo gadu laikā daudzas tiesības tika atgūtas, tai skaitā arī tiesības vadīt auto. Acīmredzot nevar bezgala ilgi dzīvot paralēlā realitātē, kamēr pārējā pasaule attīstās un virzās uz priekšu.

2018. gada 24. jūnijā stājās spēkā Saūda Arābijas karaļa dekrēts, kas atcēla aizliegumu sievietēm vadīt auto. Saūda Arābija šajā brīdī bija vienīgā valsts pasaulē, kurā sievietes nevarēja sēsties pie stūres.

HBO dokumentālajā filmā “Saudi Women’s Driving School” (“Saūda Arābija: pie stūres sieviete”), kas skatāma arī "LMT Viedtelevīzijā", mēs iepazīstamies ar vairākām sievietēm, kas pirmās sākušas vadīt automašīnu Saūda Arābijā pēc aizlieguma atcelšanas.

Viena no viņām ir Sāra, kura dzīvo kopā ar savu māti. Sāra ir automašīnu pārdevēja, taču viņas kvēlākais sapnis ir iegūt automašīnas vadītājas apliecību, lai varētu vizināt mammu ar pilnīgi jaunu “Ford Taurus”.

Cita intervētā sieviete ir viena no pirmajām sievietēm, “Uber” autovadītājām Saūda Arābijā. Viņa ir arī aktīviste, kas vēlas, lai tiktu atcelti arī citi sievietes ierobežojošie likumi. Ikreiz, kad viņas automašīnā iekāpj vīrieši, viņus pārsteidz sievietes labās braukšanas spējas.

Lai gan vīriešu un sieviešu nevienlīdzība daudzās sabiedrības jomās mazinās, joprojām spēkā ir dažādi ierobežojumi.

Filmā tiek akcentēts, ka daudzas sievietes jau gadiem ilgi cīnās par pārmaiņām; vairākas no viņām tika arestētas vien dažas nedēļas pirms aizlieguma atcelšanas un joprojām atrodas ieslodzījumā. Dažas no viņām tika pakļautas arī spīdzināšanai. Desmitiem cilvēku joprojām gaida tiesu.

Dokumentālā filma parāda, ka, neskatoties uz dažādiem pastāvošajiem ierobežojumiem, kas Rietumu valstu iedzīvotājiem liekas arhaiski, netaisnīgi un nepanesami, Saūda Arābijas sievietes ir spēcīgas neatkarīgi no viņu ģimenes stāvokļa un vecuma.

Neskatoties uz valstī pastāvošajiem ierobežojumiem, viņas atrod veidus, kā saskatīt pozitīvo, atbalstīt vienai otru un palikt stiprām.

Dokumentālās filmas reklāmas rullītis

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu