Latvijas pārstāve varētu vadīt Eiropas robežapsardzi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas pārstāve varētu vadīt Eiropas robežapsardzi
Latvijas pārstāve varētu vadīt Eiropas robežapsardzi Foto: KACPER PEMPEL

Latviete Aija Kalnāja ir viena no trim kandidātiem, kurus Eiropas Komisija (EK) izraudzījusies kā Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras ("Frontex") izpilddirektora amata kandidātus.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP) pieļāva, ka Kalnāja varētu vadīt Eiropas robežapsardzi, kas ir viena no lielākajam Eiropas Savienības (ES) aģentūrām.

Trīs kandidātus uz šo amatu trešdien, 30.novembrī, uzklausīs EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā.

"Kalnājas iecelšana par "Frontex" izpilddirektori noteikti vairotu aģentūras rīcībspēju arī Latvijas ārējā robežas apsargāšanā. Tas būtu apliecinājums Latvijas sieviešu izcilajām darba un vadības spējām ES augstākajā līmenī," uzsver Ijabs.

Kalnāja ir "Frontex" izpilddirektora vietniece, un kopš šā gada 1.jūlija viņa pilda izpilddirektora pienākums. Viņai ir 30 gadu darba pieredze Latvijas policijā, ES Tiesībaizsardzības apmācības aģentūrā un ES robežsardzē.

Līdzās Kalnājai pārējie divi EK izraudzītie kandidāti ir Horvātijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Terezija Grasa un Nīderlandes Militārās policijas komandieris Hanss Leijtens.

Pēc uzklausīšanas, EP nosūtīs atzinumu "Frontex" valdei, kas līdz gada beigām iecels jauno izpilddirektoru. Ja tā lemtu iecelt citu kandidātu, nevis to, ko ierosinājis Parlaments, tai būtu jāiesniedz rakstisks paskaidrojums EP un ES Padomei.

"Frontex" ar 754 miljonu eiro gada budžetu un 1900 darbiniekiem ir viena no lielākajām ES aģentūrām. Latvijas pārstāvji līdz šim vēl nav vadījuši nevienu no vairāk kā 40 ES aģentūrām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu