Eksperti aicina šoferus pārslēgt domāšanu uz ziemas režīmu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Eksperti aicina autovadītājus pārslēgt savu domāšanu uz ziemas režīmu - ir jābrauc citādāk nekā vasarā un no rīta jāceļas nedaudz agrāk, jo pavadītais laiks ceļā uz darbu būs ilgāks, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Rīta Panorāma".

"Klimatiskie apstākļi ļoti ietekmē situāciju uz ceļa," skaidroja "Latvijas Valsts ceļu" pārstāve Anna Kononova. "Ceļa segums ziemā mēdz būt gan slidens, gan sniegots. Tas ir jāņem vērā autovadītājiem, plānojot savas dienas gaitas."

Ziemas režīms arī nozīmē, ka modinātājs no rīta jāliek agrāk nekā vasarā un rudenī.

"Pa nakti bieži vien uzsnieg sniegs vai apledo auto logi," norādīja Drošas braukšanas skolas vadītājs Jānis Vanks. "Ja izejam ārā ierastajā vasaras režīmā, mēs jau esam nokavējuši 5–10 minūtes, kamēr sagatavojam automobili braukšanai. Mēs to gribam kaut kad atgūt, tālāk braucot. Kā mēs varam atgūt, ja satiksme ir intensīva un tā ir krietni lēnāka nekā vasarā, redzamība ir sliktāka un tā tālāk? Tas vienkārši nav iespējams."

Sēžoties pie auto stūres, eksperti iesaka novilkt biezo ziemas jaku pat tad, ja jābrauc īss ceļa gabals. Tas nodrošinās, ka, pirmkārt, nepieciešamības gadījumā, veicot straujas kustības ar stūri, rokas nekur neaizķersies un biezais apģērbs netraucēs vadītājam ērti kustēties. Otrkārt, drošības josta būs ciešāk piekļāvusies ķermenim.

"Sākot braukt, nevajadzētu spiest gāzes pedāli grīdā un šādā veidā provocēt automašīnas riteņu buksēšanu un traucēt mašīnas stabilitātei," stāstīja CSDD Biķernieku kompleksās sporta bāzes vadītājs Normunds Lagzdiņš. "Braucot pa ceļu, ir jābrauc plūdeni, līgani, bez asām kustībām."

Plašāk "Rīta Panorāmas" sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu