"Vjasna": Baltkrievijas cilvēktiesību aktīvistu Beļacki apsūdz naudas kontrabandā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Ieslodzījumā esošajam baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, kurš šogad bija viens no Nobela Miera prēmijas laureātiem, draud līdz 12 gadu cietumsods apsūdzībās par naudas kontrabandu, pirmdien paziņoja cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris").

Organizācijas dibinātājs Beļackis un vairāki citi baltkrievu opozīcijas aktīvisti tiek apsūdzēti par skaidras naudas nelegālu ievešanu "lielā apmērā", lai finansētu opozīcijas aktivitātes, informēja "Vjasna".

Prokuratūra aktīvistus apsūdz par vismaz 201 000 eiro un 54 000 ASV dolāru (51 600 eiro) kontrabandu. Nauda cita starpā esot izmantota, lai palīdzētu aktīvistiem nomaksāt sodus, apgalvo Baltkrievijas prokuratūra.

"Viņiem draud septiņu līdz 12 gadu cietumsods," paziņoja organizācija.

Cilvēktiesību aizstāvji norādīja, ka krimināllieta ir nosūtīta tiesai, bet prāvas sākuma datums vēl neesot paziņots.

Beļackis, viņa vietnieks Valentīns Stefanovičs un aktīvists Vladimirs Labkovičs kopš pagājušā gada jūlija atrodas apcietinājumā. Sākotnēji viņus apsūdzēja par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Viņus aizturēja pēc plašajiem protestiem 2020.gadā pret diktatora Aleksandro Lukašenko režīmu, ko izraisīja prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana.

1996.gadā Beļacka izveidotā "Vjasna" ir viena no pazīstamākajām baltkrievu cilvēktiesību organizācijām.

Atbalstītāji uzskata, ka Beļacka un viņa līdzgaitnieku ieslodzīšana ir klajš mēģinājums viņus apklusināt.

Beļackis ar represijām saskaras jau ceturtdaļgadsimtu un daudzus gadus ir pavadījis cietumā.

25.septembrī Beļackis cietumā sagaidīja savu 60.dzimšanas dienu. Arī pirms desmit gadiem 50.dzimšanas dienu viņš pavadīja cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu