Krievija atliek sarunas ar ASV par ieroču kontroli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ierocis. Ilustratīvs foto.
Ierocis. Ilustratīvs foto. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA

Krievija pirmdien paziņojusi, ka atliktas iepriekš plānotās sarunas ar ASV par ieroču kontroli.

Bija plānots, ka sarunas notiks Ēģiptē, neskatoties uz saspīlējumu abu pušu starpā, ko izraisījis jau deviņus mēnešus ilgušais Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainā.

"Krievijas un ASV Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma (START) divpusējās koordinācijas komitejas sēde, kas iepriekš bija paredzēta Kairā no 29.novembra līdz 6.decembrim, šajos datumos nenotiks," Ārlietu ministrijas pārstāvis pavēstījis valdības kontrolētajai ziņu aģentūrai TASS.

"Pasākums ir atlikts uz vēlāku laiku," piebildis ministrijas pārstāvis, detalizētāku informāciju nesniedzot.

ASV šomēnes paziņoja, ka drīzumā gaidāmas sarunas ar Krieviju par iespējamu inspekciju atsākšanu saskaņā ar nozīmīgo kodolatbruņošanās līgumu, tā dēvēto Jauno START.

Krievija augustā paziņoja, ka aptur Jaunajā START paredzētās ASV inspekcijas savos militārajos objektos, apgalvojot, ka tā esot atbildes reakcija uz ASV atteikumu atļaut Krievijas inspektoru ierašanos amerikāņu militārajos objektos.

Jaunais START ir jaunākais divpusējais līgums, kuru noslēgušas abas kodollielvaras.

2010.gadā parakstītais līgums paredz, ka abu pušu kodolarsenāli tiek ierobežoti ar 1550 stratēģiskajām kaujas galviņām, kas ir gandrīz par 30% mazāk nekā 2002.gadā noteiktais maksimums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu