Dombrovskis: Atbalsts mobilo tīklu infrastruktūrai nekad nav bijis tik nozīmīgs kā šobrīd (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis
Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Atbalsts mobilo tīklu infrastruktūrai nekad nav bijis tik nozīmīgs kā šobrīd no drošības, ekonomiskā un sociālā viedokļa, otrdien 5G ekosistēmas forumā "5G Techritory" sacīja Eiropas Komisijas (EK) izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis (JV).

"5G nav tikai mobilais tīkls. Tas atspoguļo jaunu domāšanas veidu jaunā savienojamības laikmetā, kas ietekmē ne tikai interneta ātrumu, bet arī ekonomiku kopumā. Vienlaikus vēlamies redzēt uz cilvēku orientētu tehnoloģiju attīstību, tāpēc būtiska ir sadarbība ar līdzīgi domājošiem partneriem," pauda Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka Eiropas Savienība (ES) izstrādā mērīšanas un novērtēšanas rīku ceļvedi uzticamam mākslīgajam intelektam un riska pārvaldībai, tāpat ES vienojusies koordinēt likumdošanas iniciatīvas par pusvadītājiem.

Dombrovskis atzīmēja, ka ES un ASV arī strādā, lai izveidotu sadarbību trešās valstīs drošas un elastīgas digitālās savienojamības jomā. Vienlaikus ES veido digitālās partnerības ar uzticamiem partneriem Klusā okeāna reģionā, piemēram, Singapūru, Japānu un Koreju. Savukārt Pasaules tirdzniecības organizācija turpina censties panākt atjauninātus globālos noteikumus e-komercijai. "Mūsu mērķis ir nodrošināt uzņēmumiem netraucētu datu plūsmu. Vēlamies uzlabot piekļuvi tirgum, vienlaikus saglabājot uzticību patērētāju aizsardzībai un privātumam," pauda EK izpildviceprezidents.

"Tikai privātajam sektoram nevajadzētu būt atbildīgam par tehnoloģiskā progresa virzīšanu - arī publiskajam sektoram ir svarīga loma, radot nepieciešamos tiesību aktus, lai nodrošinātu tiesisko regulējumu," sacīja Dombrovskis.

Viņš arī minēja, ka ES 2021.gada februārī publicēja paziņojumu par digitālo kompasu 2030.gadam, kas ir ceļvedis ES ekonomikas un sabiedrības digitālai pārveidei līdz 2030.gadam. Digitālās desmitgades politikas programma stāsies spēkā 2023.gada janvārī, līdz ar ko pirmo reizi ES būs visaptveroša digitālās pārvaldības struktūra, kuras mērķis ir nodrošināt, ka dalībvalstis uzrauga savu progresu digitālajā jomā, vienlaikus virzoties uz kopējiem digitālajiem mērķiem.

Tāpat Dombrovskis sacīja, ka būtiska tēma ir 5G tehnoloģiju pieejamība, tostarp infrastruktūras pieejamība, digitālās prasmes, tehnoloģiju atvērtība, kā arī pieejamība inovācijām, pētniecībai, globālām idejām un zināšanām.

"Mūsdienu pasaulē tehnoloģijas un dati ir spēka avots, un nevienmērīga vai nevienlīdzīga piekļuve prasmēm un tehnoloģijām var radīt jaunas sociālās nevienlīdzības formas," norādīja Dombrovskis. "Lai to novērstu, valsts atveseļošanas un noturības plānos paredzētās investīcijas un reformas aptver digitālos sabiedriskos pakalpojumus, digitālās prasmes un uzņēmumu digitalizāciju. Turklāt ES prasmju stratēģijā liela uzmanība ir pievērsta digitālajām prasmēm," viņš teica.

Vienlaikus 5G tīklu drošības stiprināšana ir stratēģiski svarīga, un "mūsu 5G tīkliem nevajadzētu kļūt par starptautiskās ekonomiskās un politiskās šantāžas ieroci - nevienam nevajadzētu būt iespējai tos izslēgt un ieslēgt," norādīja Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka pēdējo desmit gadu laikā ES ir pieņēmusi plašu digitālās un kiberdrošības pasākumu klāstu, tostarp direktīvu par tīklu un informācijas sistēmu drošību, ES kiberdrošības stratēģiju 2020.-2025.gadam, kurā ierosināts pieņemt jaunu direktīvu par kritisko vienību noturību, kā arī nesen ierosināts jauns Kibernoturības likums.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka šodien Ukraina veiksmīgi cīnās ar daudz lielāka un spēcīgāka pretinieka armiju. "Karš ir stāsts par vērtībām un drosmi, kā arī par tehnoloģiju un kritiskās infrastruktūras nozīmi," viņš teica.

"Krievi cīnās ar novecojušām metodēm un bieži izmanto ieročus no 1970. un 1980.gadiem, savukārt ukraiņi ir labāk organizēti, apmācīti un motivēti. Un, kas ir būtiski, ukraiņi izmanto modernas tehnoloģijas un pieņem stratēģiskus lēmumus, pamatojoties uz datiem," sacīja politiķis.

"5G Techritory 2022" ir 5G ekosistēmas forums, kas šogad notiek piekto gadu. To organizē VAS "Elektroniskie sakari" sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Starptautisko telekomunikāciju apvienību (ITU).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu