ASV Senāts nobalso par viendzimuma laulību aizsardzību (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Senāts otrdien pieņēmis būtisku likumu viendzimuma laulību aizsardzībai, abu lielo partiju senatoriem laicīgi cenšoties nodrošināties situācijai, ja Augstākā tiesa, kur dominē konservatīvie, varētu mēģināt šīs tiesības atņemt, kā tā jau ir rīkojusies attiecībā uz tiesībām veikt abortu.

"Šodien Senātā ar abu partiju balsīm pieņemot Likumu par cieņu pret laulību, Savienotās Valstis ir nostājušās uz sliekšņa, lai no jauna apstiprinātu pamatpatiesību - mīlestība ir mīlestība, un amerikāņiem ir jābūt tiesībām precēties ar cilvēku, kuru viņi mīl," pēc likuma pieņemšanas Senātā ar 61 balsi pret 36 paziņojumā apliecināja prezidents Džo Baidens.

Pēc balsojuma Senātā likums tiek nodots Pārstāvju palātai, kur tas, kā sagaidāms, tiks apstiprināts bez aizķeršanās, un tad nodots parakstīšanai Baidenam.

ASV viendzimuma laulības ir garantētas ar Augstākās tiesas 2015. gada spriedumu. Tomēr pēc tiesas jūnija lēmuma atcelt spriedumu, ar kuru ilgus gadus tika aizsargātas tiesības uz abortu, daudzi tā dēvētie progresīvie bažījās, ka arī viendzimuma laulības var tikt apdraudētas.

Demokrāti aktīvi darbojās, lai panāktu, ka likums tiek pieņemts laikā, kamēr Kongress vēl atrodas to kontrolē.

Arī pēc šomēnes notikušajām Kongresa vidustermiņa vēlēšanām demokrāti saglabās kontroli Senātā, bet to zaudēs Pārstāvju palātā, līdz ar to tad, kad jaunais Kongress janvārī pārņems varu, daudzos jautājumos sagaidām sīva pretstāve.

Ar otrdien pieņemto likumu štatiem netiek pieprasīts legalizēt viendzimuma laulības, tomēr ar to tiek pieprasīts atzīt citos štatos noslēgtās laulības.

Līdz ar to, ja Augstākā tiesa atcels 2015. gada spriedumu, ar kuru tika legalizētas viendzimuma laulības, štatam, kas šīs laulības aizliegs, joprojām būs jāatzīst citos štatos noslēgtās savienības.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu