Droša vide gan likumpārkāpējiem, gan sabiedrībai

, Centrālā aparāta Apsardzes daļas vecākā inspektore, kapteine. Apmaksāta informācija.
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ikdienā sapņojot par ideālu pasauli, mēs to redzam tādu, kurā nav vietas bēdām, nelaimēm, negatīviem notikumiem un, protams, noziegumiem. Lai gan cik rožaina nebūtu šī ideālā perspektīva, diemžēl tā nav iespējama – vismaz pagaidām nē. Ieslodzījuma vietas ir pastāvējušas gadsimtiem ilgi un pastāvēs arī turpmāk.

Mans ceļš uz Ieslodzījuma vietu pārvaldi bija nejaušs. 9 gadus atpakaļ es meklēju īslaicīgu papilddarbu un Ieslodzījuma vietu pārvalde bija viena no retajām vietām, kurā tika piedāvāts 24h maiņu darbs, kuru es varēju apvienot ar otru darbu. Taču, kā mēs visi zinām, nekas nav tik pastāvīgs kā pagaidu risinājums, un mans pagaidu darbs kļuva par manu pastāvīgo darba vietu. Iekšējā misijas sajūta un dabiskā tieksme pastāvīgi pilnveidot savas kompetences laika gaitā radīja gan vēlmi, gan iespējas pakāpeniskai profesionālās karjeras izaugsmei. Dienestu uzsāku kā Uzraudzības daļas uzraudze, tad sekmīgi startēju uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes Mācību centra galvenā inspektora vakanci un pēc divu gadu darba Mācību centrā, radās iespēja turpināt profesionāli pilnveidoties Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālā aparāta Apsardzes daļā. Vienīgās iespēju robežas arī šeit dienestā mums ir tās, kuras mēs paši sev nospraužam.

Daudziem priekšstats par darbu ieslodzījuma vietās ir stereotipu pilns, taču arī tajās ir nepieciešami darbinieki, kuri strādās labākas sabiedrības vārdā un palīdzēs ieslodzītajam nostāties uz pareizā ceļa, lai pēc soda izciešanas viņi sāktu jaunu dzīvi, nevis atgrieztos ieslodzījuma vietā.

Arī man, uzsākot dienestu, bija maldīgi stereotipi par ieslodzījuma vietām, taču iespēja iepazīt ieslodzījuma vidi no cita skatu punkta, lika atskārst, ka kaut arī šim darbam ir sava specifika, tas savā būtībā ir tāds pats darbs kā jebkurš cits, kuru jāveic atbildīgi un kurā sastopamies ar tiem pašiem cilvēkiem, ar kuriem iespējams esam jau tikušies jebkur citur ārpus ieslodzījuma vietas, piemēram, iepērkoties veikalā, pastaigājoties parkā vai ejot pa ielu. Savukārt šī darba specifika slēpjas ne tikai klientu dažādībā, individuālajā pieejā, kura jārod katram klientam, aktīvā komunikācijā un klientu intervencē, bet arī patiesajā vēlmē palīdzēt šai sabiedrības daļai saskatīt citas, likumpaklausīgas un sociāli pieņemamas, iespējas un risinājumus dažādās dzīves situācijās.

Ieslodzījuma vietu pārvalde ir atbildīga par to, lai drošība tiktu nodrošināta gan likumpārkāpējiem, gan sabiedrībai kopumā, kā arī, lai likumpārkāpējiem tiktu nodrošinātas resocializācijas iespējas un pēc soda izciešanas viņiem būtu iespēja atgriezties sabiedrībā kā socializētiem un likumpaklausīgiem pilsoņiem, un tamdēļ Ieslodzījuma vietu pārvaldes ikdienas darbā pastāv noteiktas kvalitātes prasības.

Lai arī nezinātājam varētu šķist, ka cietumos ir ieslodzītie un no darbiniekiem – tikai sargi un cietuma priekšnieks, patiesībā Latvijas cietumos ir nodarbināti vairāk nekā 17 dažādu amatu kategoriju un profesiju pārstāvji. Vislielāko daļu cietuma personāla veido amatpersonas, kurām, stājoties amatā, jādod zvērests. Arī es savas dienesta gaitas Ieslodzījuma vietu pārvaldē sāku kā amatpersona – Iļģuciema cietuma Uzraudzības daļas uzraugs. Pēdējie pieejamie dati par Ieslodzījuma vietu pārvaldes nodarbinātajiem liecina, ka 2021. gadā pārvaldē strādāja 1776 amatpersonas. Tās ir personas ar atbilstošu profesionālo izglītību, kvalifikāciju un speciālo dienesta pakāpi, kuras dienē Ieslodzījuma vietu pārvaldē, kā arī ir tiesīgas doties izdienas pensijā. Tāpat pārvaldē pērn bija trīs vispārējā valsts civildienesta ierēdņi, kā arī 430 darbinieki dažādos amatos.

Ieslodzījuma vietu pārvalde ir ne tikai laba pastāvīgā darba vieta, kur gūt varbūt pat pašu pirmo profesionālo pieredzi, apvienojot darbu ar studijām, bet arī lieliska vieta, kur turpināt profesionāli augt un attīstīties, jo darbs ir patiesi interesants un daudzpusīgs. Lai uzsāktu dienestu, personai jābūt 18 līdz 40 gadu vecai, vismaz ar vidējo izglītību, bez sodāmības, jāprot valsts valoda un jāatbilst vēl citām noteiktām prasībām konkrētam amatam, uz kuru persona pretendē. Tāpat jābūt atbilstošai fiziskajai un psiholoģiskajai noturībai, taču personai nav nepieciešama iepriekšējā darba pieredze. Savukārt Ieslodzījumu vietu pārvaldes Mācību centrs noteikti parūpēsies, lai jaunuzņemtās amatpersonas un darbinieki izietu amata pienākumu izpildei nepieciešamās apmācību programmas – gan teorētiskās, gan praktiskās, piemēram, šaušanu, pašaizsardzību, reaģēšanu krīzes situācijās, speclīdzekļu pielietošanu un tamlīdzīgi, un vēlāk izmantotu kvalifikācijas celšanas iespējas – profesionālas tālākizglītības, pilnveides un neformālās izglītības programmu ietvaros.

Esošajā mainīgajā ekonomiskajā vidē darbavietas nodrošinātā stabilitāte un piedāvātās sociālās garantijas nav mazsvarīgas, tādēļ papildus iepriekš minētajām apmācību iespējām, nodarbinātajiem Ieslodzījuma vietu pārvaldē tiek nodrošināti arī citi ieguvumi, piemēram, veselības apdrošināšana no pirmās darba dienas, garantēts apmaksāts ikgadējais atvaļinājums, papildatvaļinājuma dienas, atvaļinājuma pabalsts līdz 50 % apmērā, mācību atvaļinājums u.c.

Mana iedvesma un vienlaicīgi galvenais uzdevums ir šī patiesā ticība, ka mēs katrs varam sniegt ieguldījumu pārmaiņu īstenošanā. Mēs savu iespēju robežās un kompetenču ietvaros, palīdzam gan šiem cilvēkiem, kuriem tas ir nepieciešams, gan sabiedrībai kopumā. Tā ir misijas apziņa, ka mans darbs var ne tikai veicināt sabiedrības drošību, bet arī iespējams izmainīt kāda cilvēka dzīvi.

Neatņemams sekmīgas resocializācijas procesa pamats ir ne tikai Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta darbs, bet arī sabiedrības atbalsts un iesaiste. Mūsu visu spēja un vēlme iekļaut šos cilvēkus sociālā vidē ir ārkārtīgi svarīga, lai novērstu atkārtotu likumpārkāpumu varbūtību. Tādēļ es aicinu ikvienu, kuram ir vēlme palīdzēt cilvēkiem un sniegt savu ieguldījumu sabiedrības drošības uzlabošanā, būt sociāli atbildīgam un aktīvam – iesaistīties brīvprātīgo darbā vai uzsākt dienestu Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Uzzini vairāk: 

Par kampaņu:

Tieslietu ministrijas kampaņas “Kļūdīties ir cilvēcīgi. Palīdzēt arī.” mērķis ir piesaistīt darbam Ieslodzījuma vietu pārvaldē un Valsts probācijas dienestā jaunus nodarbinātos, kā arī vairot sabiedrības izpratni par iestāžu darbības mērķiem, ikdienas darbu un tā specifiku un ieguvumiem.

Kampaņa tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 10.1.2.0/18/TP/003 "Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā (2019-2022)" ietvaros.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu