VARAM nosūtījusi vēstuli Daugavpils domei, lai atgādinātu par cenzūras aizliegumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vēstulē Daugavpils domes deputātiem atgādinās par cenzūras aizliegumu, informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Ministrija ir saņēmusi Latvijas Muzeju biedrības (LMB) vēstuli, kurā viņi mudina vērsties pret mākslas cenzūru Daugavpilī. Ministrija esot vienisprātis ar vēstules autoriem, ka demokrātiskā valstī un izglītotā sabiedrībā cenzūrai nav vietas.

VARAM gatavo vēstuli Daugavpils pašvaldības domes deputātiem, kurā plāno atgādināt par Latvijas Satversmē esošo cenzūras aizliegumu un lūgt sniegt skaidrojumu par situācijas apstākļiem, lai vērtētu, vai no pašvaldības puses veiktās darbības notikušas atbilstoši pašvaldības un pašvaldības deputātu kompetencei.

Vienlaicīgi VARAM norāda, ka saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto ministrijas kompetencē nav vērtēt mākslas darbus un to izvietojumu.

Marka Rotko mākslas centrs ir pašvaldības izveidota iestāde, un par tā darbību ir atbildīga pašvaldība.

Kā vēstīja Latvijas Radio, pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Rotko mākslas centrs izņēmis no ekspozīcijas trīs pirms mēneša atklātas igauņu keramiķa Sandersa Raudsepa personālizstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbus - "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus".

Mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, tai skaitā izvietojot uz tā vīriešu fallus. Pēc izstādes atklāšanas mākslas centrs un Daugavpils dome saņēmuši virkni reliģisko konfesiju, dažādu kultūras biedrību un iedzīvotāju vēstuļu ar izstādes nosodījumu un aicinājumu ekspozīciju noņemt.

Mākslas nozares pārstāvji šo gadījumu vērtē kā cenzūru, kas Latvijā aizliegta ar Satversmi.

Arī Muzeju biedrība paziņojumā "stingri nosoda" pret Rotko mākslas centru vērsto Daugavpils pašvaldības pārstāvju cenzūru un, atsaucoties uz Satversmi, aicina Daugavpils pašvaldības pārstāvjus nodrošināt trīs cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē.

Biedrība lūdz VARAM, KM, Latvijas Pašvaldību savienību un tiesībsargu "rīkoties ar visiem institūcijām pieejamiem likumīgajiem instrumentiem", lai novērstu cenzūras turpināšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu