Vācijas enerģētikas gigants sūdz tiesā "Gazprom" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kirill Kudryavtsev

Vācijas enerģētikas gigants "Uniper" sūdz starptautiskā tiesā Krievijas valsts dabasgāzes koncernu "Gazprom" par gāzes nepiegādāšanu, trešdien paziņojusi Vācijas kompānija.

Kā ziņots, "Uniper" šī gada pirmajos deviņos mēnešos strādājis ar 40 miljardu eiro zaudējumiem, kas ir vieni no lielākajiem zaudējumiem Vācijas uzņēmumu vēsturē. Zaudējumi tiek skaidroti ar iepērkamās gāzes cenu strauju kāpumu pēc tam, kad Krievija apturēja dabasgāzes piegādes Vācijai.

"Uniper" draudēja bankrots, un Vācijas valdība nolēma uzņēmumu nacionalizēt.

"Uniper" trešdien paziņoja, ka sākusi tiesvedību pret "Gazprom" tribunālā Stokholmā, pieprasot kompensāciju par nepiegādāto gāzi.

"Runa ir par gāzes apjomiem, par kuriem līgumā tika panākta vienošanās ar "Gazprom", bet kuri netika piegādāti un kā dēļ mums bija jāiegādājas rezerves par ārkārtīgi augstām tirgus cenām, un joprojām tas ir jādara," paziņoja "Uniper" vadītājs Klauss Dīters Maubahs.

"Uniper" bijis spiests iegādāties gāzi par augstām cenām, kas kompānijai līdz šim izmaksājis 11,6 miljardus eiro, un sagaidāms, ka šī summa turpinās augt līdz 2024.gada beigām.

"Mums radās šīs izmaksas, bet tās nav mūsu atbildība," piebilda Maubahs.

Vācijas valdība sākotnēji bija gatava ieguldīt "Uniper" astoņus miljardus eiro, bet pagājušajā nedēļā Berlīne paziņoja, ka "Uniper" glābšana valstij izmaksās papildu 25 miljardus eiro.

Vācijas valdība uzņēmuma glābšanu iecerējusi finansēt ar līdzekļiem no 200 miljardu eiro vērtā atbalsta fonda, kas paredzēts, lai mīkstinātu enerģijas krīzes radīto ietekmi uz mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

"Uniper" uzņēmuma glābšanas plānu akcionāriem lūgs oficiāli apstiprināt 19.decembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu