RNP par paneļa iebrukumu Bolderājā: paneļu stabilitāte lietuviešu projektos ir zināma problēma (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" preses sekretārs Krists Leiškalns
SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" preses sekretārs Krists Leiškalns Foto: Zane Bitere/LETA

Paneļu stabilitāte tā saucamās lietuviešu sērijas ēkām jau iepriekš ir bijusi zināma problēma, tāpēc veiktas pārbaudes, komentējot paneļa nobīdi ēkā Bolderājā, trešdien žurnālistiem pastāstīja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pārstāvis Krists Leiškalns.

Viņš skaidroja, ka RNP bija saņēmis informāciju no iedzīvotājiem par to, ka Stūrmaņu ielas nama griestos novērotas plaisas. RNP, apsekojot īpašumu, konstatēja viena paneļa nobīdi, tāpēc izsaukti operatīvie dienesti.

Paneļa stabilitāte kā tāda ir zināma problēma tā saucamās lietuviešu sērijas ēkām. Jau 2014.gadā bija līdzīgs gadījums Rīgā, kad šīs sērijas mājai panelis izkustējies no vietas. Toreiz gan konstatēts, ka ēkā bija aizdambējušās notekcaurules un izveidojies liels ūdens daudzums uz jumta, un rezultātā, palielinoties slodzei, panelis nobrucis zemāk. "Šajā gadījumā nav pazīmju, ka būtu bijusi ļoti liela slodze, bet panelis ir nobīdījies," norādīja Leiškalns.

Leiškalns norādīja, ka pēc negadījuma Bolderājā šobrīd RNP apzinājis uzņēmumus un lūdzis iesniegt piedāvājumu par tehnisko apsekošanu un projekta izstrādi.

Atgādinot par šīs sērijas ēku apsekošanu 2014.gadā, Leiškalns norādīja, ka RNP pārziņā ir apmēram 500 šīs sērijas ēkas. Pēc 2014.gada apsekošanas trīs ēkām veikta paneļa nostiprināšana. Ne iepriekš, ne ikgadējās apsekošanās Stūrmaņu ielas ēkā nekāda veida nobīdes no normas netika konstatētas, līdz ar to aizdomu par paneļa nobīdi nebija.

"Katra ēka tiek apsekota katru gadu, tomēr šis mezgls nav viegli apsekojams un viegli konstatējamas problēmas. Šobrīd konstatējot jaunu situāciju, iespējams, izkristalizēsies cita veida problēma, kāpēc panelis nosēdās, līdz ar to es domāju, ka pilnīgi noteikti tiks veiktas papildu apsekošanas šīs sērijas mājām," uzsvēra RNP pārstāvis.

Ja runā kopumā par ēku tehnisko stāvokli Rīgas pilsētā, tad tas uzlabojas un plānveidīgi tiek iets uz priekšu, apgalvoja RNP pārstāvis. No plānveida remontdarbu viedokļa šis gads ir sliktāks nekā iepriekšējie, jo šogad ģeopolitiskās situācijas dēļ virkne remontdarbu ir nobīdījusies vai atlikta, jo gada sākumā bija straujš cenu kāpums materiāliem un gada pirmajā pusē bija ļoti lielas problēmas ar materiālu apgādi.

"Kopumā situācija uzlabojas, plānveida remontdarbi notiek un mājām šobrīd ir daudz labāka uzkrājumu situācija nekā pirms vairākiem gadiem. Vienlaikus nav apšaubāms, ka optimālākais risinājums ir jebkura šī perioda ēkām veikt komplekso renovāciju tā, lai nākamos 20 gadus nebūtu jādomā par kādām problēmām," uzsvēra Leiškalns.

Rīgas domes Attīstības departamenta Būvobjektu kontroles nodaļas vadītāja vietniece Aija Meļņikova pastāstīja, ka būvinspektori devās uz apsekošanu, kad saņemta informācija no VUGD par konstatēto problēmu. Apsekojot ēku, apstiprinājās informācija, ko minēja RNP pārstāvis, tāpēc uzdots pārtraukt ekspluatāciju kāpņu telpā līdz brīdim, kad tiks saņemts tehniskās apsekošanas atzinums.

Tad tiks lemts par to, vai nepieciešams turpināt pārtraukt ekspluatāciju visā kāpņutelpā.

Rīgas pašvaldības policijas Kruzemes pārvaldes priekšnieks Edgars Bensons-Bukš informēja, ka pēc paneļa noslīdēšanas par 40 centimetriem patlaban vien divi no 23 evakuētajiem iedzīvotajiem izmantojuši pagaidu izmitināšanas pakalpojumu. Blakus kāpņutelpas iedzīvotājus nav bijis nepieciešams evakuēt, jo viņi nebija apdraudēti.

Jau ziņots, ka otrdien saņemts izsaukums uz Stūrmaņu ielu Rīgā, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju piecstāvu dzīvojama mājā ir atdalījies jumta panelis un iekritis bēniņu stāvā. Glābēji veica visas kāpņu telpas evakuāciju.

Par notikušo Valsts policijā sākta resoriskā pārbaude.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu