Viss labākais - bērniem! Kā Tramps ar savu sabiedroto krāpās ģimenes dēļ (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps, pa vidu Donalds "Dons" Tramps-juniors un Ivanka Trampa
Donalds Tramps, pa vidu Donalds "Dons" Tramps-juniors un Ivanka Trampa Foto: AP/Scanpix

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa vadītā organizācija “Trump Organization” stājusies Ņujorkas tiesas priekšā apsūdzībās par 10 epizodēm, toskait par organizētu krāpniecību saistībā ar nelegālām maksājumu shēmām. Viens no galvenajiem lieciniekiem šajā procesā ir bijušais Trampa finanšu direktors Alens Vaiselbergs, kurš jau atzinis savu vainu vairākās apsūdzībās, un turklāt – viņš piekritis sniegt liecības pret Trampu.

Kā vēsta “Forbes”, Alens Vaiselbergs zina vairāk par Trampa biznesa metodēm nekā jebkurš cits, jo viņš ar Trampu ir labi pazīstams teju 50 gadus. Vaiselbergs 1973. gadā strādāja ar biznesmeņa tēvu Fredu Trampu, bet pēc tam 1986. gadā sāka strādāt arī ar Donaldu. Domājams, ka tieši Vaiselbergs bija iesaistīts procesā, kad Freds nodeva lielāko daļu savu bagātību Donalda rīcībā.

Tāpat Vaiselbergs bija liecinieks, kā Donalds izdalīja daļu savu bagātību trim vecākajiem bērniem – Donaldam “Donam” Trampam junioram, Ivankai un Ērikam. Patiesībā Vaiselbergs, ļoti iespējams, Trampam bijis piemērs. Galu galā, Vaiselbergs vienam no saviem bērniem nodeva savu īpašumu tā, kā vēlāk rīkojās arī Tramps.

Tiek norādīts, ka aizdomīgo darījumu sērija sākās 2000. gadā, kad Vaiselbergs no Trampa iegādājās dzīvokli Ņujorkas Centrālparka dienvidos par aptuveni 150 000 dolāru, kas ir aptuveni divas reizes zemāka cena, nekā tajā laikā maksāja dzīvokļi šajā Ņujorkas rajonā.

Ņemot vērā dokumentus, Vaiselbergs bija šī dzīvokļa īpašnieks trīs gadus. 2003. gadā viņš pārdeva dzīvokli savam dēlam Džekam, kuram tajā laikā bija 25 gadi. Darījuma summa – nedaudz mazāka par 150 000 dolāru. Dž. Vaiselbergs dzīvokļa iegādei aizņēmās 140 000 dolāru bankā “JPMorgan Chase” un veica pirmo iemaksu 8000 dolāru vērtībā. Tas nebija riskants gājiens – būtībā Dž. Vaiselbergs iegādājās no tēva dzīvokli, kas maksāja trīs reizes mazāk nekā tirgus vērtība.

Dž. Vaiselbergs nav neko komentējis saistībā ar dzīvokli pie Centrālparka. Viņš bija tā īpašnieks trīs gadus, un 2006. gadā īpašums tika pārdots par tirgus vērtību – 570 000 dolāru, tādējādi gūstot 430 000 dolāru lielu peļņu.

Tramps sekoja šim piemēram un veica dažādus darījumus ar saviem bērniem. 2004. gadā D. Tramps juniors, kurš ir vecākais no Trampa bērniem, iegādājās dzīvokli Manhetenas rietumos par 990 000 dolāru. Nedaudz “pielabojot” A. Vaiselberga modeli, Tramps deva savam dēlam visu nepieciešamo summu, tādējādi D. Trampam junioram nenācās ieguldīt savus līdzekļus vai aizņemties no bankas. Nesen publicētie dokumenti liecina, ka Tramps savā atskaitē norādīja aizdevumu, kas saistīts ar viņa dēlu un organizāciju “220 RB” 1,05 miljonu dolāru vērtībā. Tas ir par 60 000 dolāru vairāk nekā dzīvokļa vērtība.

2010. gada jūlijā Tramps juniors pārdeva dzīvokli par 1,85 miljoniem dolāru. Līdz ar to viņš guva peļņu 800 000 dolāru vērtībā, neieguldot ne centa. Ņemot vērā dokumentus, viņš dzēsa daļu parādu par citu dzīvokli, kā dēļ D. Tramps juniors bija parādā savam tēvam 1,4 miljonus dolāru.

Trampa meita Ivanka no tēva guva līdzīgu “svētību”. Neilgu laiku pēc tam, kad viņas vecākais brālis iegādājās dzīvokli Manhetenā, Ivanka ieguva dzīvokli ēkā ar nosaukumu “Trump Park Avenue” par 1,5 miljonu dolāru. Turklāt viņa ieguva 1,1 miljona dolāru lielu atlaidi. Tāpat naudu I. Trampa iegva no tēva. Trampa atskaitēs parādījās vēl viens aizdevums ar nosaukumu “Ivanka (T Park Ave)”. 2021. gadā, ņemot vērā dokumentus, I. Trampa joprojām nebija dzēsusi parādsaistības par šo dzīvokli.

Pēc tam nāca Trampa trešā bērna – Ērika kārta. Ē. Tramps pabeidza Džordžtaunas universitāti 2006. gadā. Gadu vēlāk viņš iegādājās dzīvokli ēkā “Trump Park East” par 2,04 miljoniem dolāru. Nesen publicētie dokumenti liecina par to, ka teju visu naudu dzīvokļa iegādei viņš saņēmis no tēva. Tramps savā atskaitē ierakstīja vēl vienu aizdevumu ar nosaukumu “Ēriks (100CPS)”. Vēlāk Ē. Tramps iegādājās vēl trīs dzīvokļus pirmā īpašuma tuvumā. Vienu no trešās puses, bet divus no sava tēva ar lielām atlaidēm. Nav skaidrs, vai viņš maksāja kādus nodokļus no tēva dāvinājumiem.

Vēlāk Ē. Tramps pārdeva vienu no dzīvokļiem par teju divas reizes augstāku cenu nekā tā sākotnējā vērtība, gūstot 379 000 dolāru lielu peļņu. Viņš iztērēja 410 000 dolāru pirmo trīs dzīvokļu apvienošanai, kuru iegādei iztērēja 2,9 miljonus dolāru. Pašlaik apvienotie dzīvokļi veido īpašumu 223 kvadrātmetru platībā, un tā vērtība ir ap 6,2 miljoniem dolāru.

Visi šie darījumi ģimenes iekšienē deva Trampa bērniem lielas priekšrocības. Savā 2009. gadā tapušajā grāmatā “Trumpja kārts: kā uzvarēt biznesā un dzīvē” I. Trampa samazināja tēva lomu viņas dzīvokļa iegādē. “Es maksāju hipotekāro kredītu par savu dzīvokli, tāpat kā to dara mani brāļi Dons un Ēriks, kuri maksā par dzīvokļiem citās Trampa ēkās. Protams, es maksāju kredītu savam tēvam, nevis bankai, taču lietas būtību tas nemaina – tā tāpat ir hipotēka,” rakstīja I. Trampa.

Realitātē viss ir citādāk. Finanšu atskaites liecina, ka D. Tramps juniors izmaksāja savu pirmo kredītu, taču saglabāja vienu citu, kuru viņš nebija dzēsis vēl 2021. gadā. Ivanka un Ēriks 2021. gadā nebija atmaksājuši nevienu no saviem kredītiem tēvam. Citiem vārdiem, Trampa bērni ieguva no sava tēva nosacījumus, kādus bankas nepiedāvātu.

Šodien Trampa mantinieki ir pārauguši savus dzīvokļus. Pēc dažādām liecībām, Ivanka un viņas vīrs Džareds Kušners nesen iegādājās 24 miljonus dolāru vērtu īpašumu netālu no Maiami, bet viņas brāļi dzīvo netālu. Abi pārcēlās no Ņujorkas uz Floridas štatu – Ē. Tramps iegādājās māju par 3,2 miljoniem dolāru, bet Trampa juniora pirkums izmaksāja teju 10 miljonus dolāru.

Spriežot pēc ierakstiem “LinkedIn”, Dž Vaiselbergs joprojām strādā kompānijā “Ladder Capital” Ņujorkā, kas ir viens no galvenajiem “Trump Organization” kreditoriem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu