Rīgas brīvosta iesaistīsies 5G tehnoloģiju apgūšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

29. un 30. novembrī Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji pavadīja divas spraigām diskusijām, aizraujošām idejām un jauniem kontaktiem bagātas dienas, piedaloties ikgadējā 5G ekosistēmas forumā “5G Techritory”. 5G industrijas līderi, politikas veidotāji, tehnoloģiju inovāciju radītāji un visdažādāko nozaru pārstāvji diskutēja par 5G tehnoloģiju iespējām un izaicinājumiem rūpniecībā, militārajā industrijā, pilsētplānošanā, kā arī loģistikā, transporta nozarē un ostās. Realizējot mērķi būt par ostu digitālo tehnoloģiju līderi, Rīgas osta ir foruma “5G Techritory” partneris jau ceturto gadu.

“Šobrīd ostā notiekošie digitalizācijas procesi, arvien lielākā datu plūsmas un datu apmaiņas nepieciešamība, arvien lielākas prasības ostas drošībai, autonomi vadāmie peldlīdzekļi, dronu izmantošana, autonoma un automātiska piekļuves sistēma ostai un termināļiem, kā arī visdažādākās automātiskās ostas iekārtas arī Rīgas brīvostas pārvaldei liek domāt kā nodrošināt ostas procesus ar nepieciešamo datu plūsmas ātrumu, nepārtrauktību un drošību. 5G tīkls un ar to saistītie risinājumi jau visai drīz varētu kļūt par nepieciešamību arī Rīgas ostā”, paneļdiskusijā “Nākotnes osta” uzsvēra Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Paneļdiskusijas dalībnieki bija vienisprātis - ostu daudzveidīgā ekosistēma ar visdažādākajiem dalībniekiem, īpašajām prasībām drošībai, starptautisko vidi un milzīgo ģenerēto datu apjomu ir ne tikai piemērota vide jauno 5G tehnoloģiju testēšanai, bet arī viena no pirmajām nozarēm, kur 5G tīkls kļūs par būtisku nepieciešamību.

Pirmais jūrniecības un ostu tehnoloģiju 5G testa poligons darbojas Plimutas ostā Lielbritānijā, kur Jūras biznesa tehnoloģiju centra (Marine Business Technology Centre, MBTC) operētais privātais 5G tīkls tiek izmantots jauno digitālo tehnoloģiju testēšanai un ieviešanai. “Mūsu centrā 5G tīkls ļauj testēt nākamās paaudzes kuģošanas un ostu tehnoloģijas. Galvenokārt tie ir autonomi kuģi, dažādi autonomas darbības kuģojoši objekti, kas darbojas gan virs ūdens, gan zem ūdens, kā arī autonomi lidojoši objekti – droni u.c. Visas šīs tehnoloģijas ir paredzētas, lai sadarbojoties savā starpā uzlabotu kuģošanas un ostu darbības efektivitāti un drošību. Taču šobrīd galvenais izaicinājums un jautājums, kas jārisina, lai 5G tehnoloģijas varētu veikt sev paredzētās funkcijas, ir trūkstošais regulējums – vienoti noteikumi un standarti saistībā ar autonomiem peldlīdzekļiem pasaules jūrās”, uzskata Plimutas MBTC direktors Robs Vatsons (Rob Watson).

Kā uzsver tehnoloģiju foruma organizētāji, šogad “5G Techritory” mērķis bija pārvirzīt Eiropas 5G sabiedrību no idejām un sarunām par 5G uz praktisko darbību un aktivitātēm tehnoloģiju ieviešanā un praktiskā pielietojumā. Tādēļ papildus 120 runātājiem un vairāk nekā 2000 reģistrētajiem dalībniekiem forums pulcēja arī vairāk nekā 300 visdažādāko tehnoloģiju ekspertus, kas 20 foruma partneru organizētos pasākumos meklēja ceļus un virzienus praktiskai 5G tehnoloģiju pielietošanai gan starptautiskajā kuģošanā un viedajos transporta koridoros, gan viedajās pilsētās, zaļajās tehnoloģijās un daudzās citās jomās.

Par jauno digitālo tehnoloģiju un inovāciju praktisku un efektīvu pielietojumu ostu vadības sistēmās plašs starptautisko un Latvijas ekspertu loks diskutēja Rīgas brīvostas pārvaldes organizētajā darba sesijā “Ostu kuģu vadības sistēmu modernizācija un potenciālā autonomi vadāmo kuģu ietekme uz tām ”. Sesijas dalībnieki vienprātīgi atzina, ka 5G ir nevis pašmērķis, bet gan instruments, ar kura palīdzību ostu var padarīt efektīvāku, drošāku, klientiem izdevīgāku, bet vienlaikus arī zaļāku un cilvēkiem draudzīgāku. 5G tīkls nav risinājums pats par sevi, bet tas paver ceļu nepieciešamo digitalizācijas un automatizācijas risinājumu ieviešanai.

Foruma “5G Techritory” ietvaros Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš kopā ar Latvijas enerģētikas, tehnoloģiju un transporta uzņēmumu, kā arī augstākās izglītības iestāžu un valsts institūciju pārstāvjiem parakstīja Saprašanās memorandu sadarbības stiprināšanai ūdeņraža tehnoloģiju attīstīšanai Latvijā. “Esam spēruši soli tuvāk ūdeņraža tehnoloģiju attīstīšanai un plašākai izmantošanai Latvijā un iespējams arī Rīgas ostā”, pēc memoranda parakstīšanas sacīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks.

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu