Pasniegti apbalvojumi brīvprātīgajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brīvprātīgie rosās biedrībā "Tavi draugi"
Brīvprātīgie rosās biedrībā "Tavi draugi" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sestidien pieciem aktīvistiem un četrām organizācijām pasniegtas balvas "Gada brīvprātīgais 2022", godinot par aktīvu brīvprātīgo darbu, informēja Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

"Gada brīvprātīgais 2022" goda zīmi saņēma Kristīne Verečinska, kura ilgus gadus ir aktīva brīvprātīgā sociālajā jomā Sēlijā. Verečinska brīvprātīgajā darbā iesaistījusi visu ģimeni, kas apzina Rites pagasta ģimenes un bez atlīdzības nodrošina tām nepieciešamo, piemēram, par saviem līdzekļiem ciemā īrē telpas, kur organizē ziedojumu pieņemšanu un izsniegšanu. Kā Rites bibliotēkas vadītāja viņa bibliotēkā ir radījusi vietējo bērnu brīvā laika centru, kopā ar bērniem un jauniešiem viņa dodas arī ekspedīcijās, iepazīstot pagasta kultūrvēstures vērtības. 2022.gadā, kad pasauli pāršalca ziņas par karadarbību Ukrainā, Verečinsku ģimene iesaistījās palīdzības organizēšanā.

Goda zīmi saņēma arī Monta Vecozola no Rīgas, kura aktīvi iesaistījusies biedrības "Tavi draugi" darbībā. Viņas brīvprātīgās darba gaitas sākās ar labdarības kravu pārvadājumu koordināciju palīdzības sniegšanai Ukrainā, kā arī Ukrainas civiliedzīvotāju transportēšanu uz Latviju. Vecozolas iniciatīva bijusi arī Ukrainas bēgļu pierobežas atbalsta punkta izveide Grebņevā un Silenē. Viņa devusi lielu ieguldījumu brīvprātīgā darba veikšanā un popularizēšanā, kā arī morālā un fiziskā atbalsta sniegšanā Ukrainas karā cietušajiem, uzsver balvas piešķīrēji.

Tāpat tika godināts Jurģis Pūkainis, kurš kopš 2018.gada pavasara ir brīvprātīgais Valsts sociālā aprūpes centra "Rīga" filiālē, kur mīt bērni ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības. Filiālē Pūkainis sniedzis dažāda veida atbalstu - gan uzkopjot teritoriju, gan vedot bērnus ar savu transportu uz pasākumiem, ciemos pie viesģimenēm, pavadīt brīvdienas laukos vai nometnēs, gan arī sniedzot atbalstu dažādu pasākumu organizēšanā. Šī gada vasarā Pūkainis par saviem līdzekļiem atjaunoja un labiekārtoja bērnu kapavietas Jaunciema kapos.

Natālija Ivanova tika godināta kā brīvprātīgā Insultu pārcietušo cilvēku un viņu radinieku psiholoģiskā atbalsta biedrībā "Vigor". Ivanova iesaistījusies psiholoģiskā atbalsta programmas izstrādē un īstenošanā. Viņa ne vien sniedz atbalstu insultu pārcietušajiem cilvēkiem, bet arī profesionālu atbalstu esošajiem un jauniem brīvprātīgajiem. Ivanova organizē dažādus pasākumus, lai palīdzētu insultu pārcietušajiem cilvēkiem.

Savukārt Lienīte Ansone tika godināta par darbu "Hospiss LV". Ansone apciemo pacientus Rīgas 1.slimnīcā. Šobrīd viņa koordinē "Hospiss LV" brīvprātīgo komandu un uztur saziņu ar slimnīcas personālu. Katru trešdienu Ansone un citi brīvprātīgie apmeklē slimnīcu, lai aprunātos ar pacientiem, uzklausītu viņu vajadzības, kā arī dotos kopīgās pastaigās.

No organizācijām tika godināta biedrība "Tavi draugi", kas dibināta 2013.gadā, kad sāka sniegt palīdzību un atbalstu ģimenēm, kas nonākušas trūkumā. Kopš šī gada februāra biedrība uzsākusi humānās palīdzības sniegšanu karā cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem gan Latvijā, gan Ukrainā, organizējot un koordinējot Latvijas iedzīvotāju, organizāciju un uzņēmumu brīvprātīgo iesaisti palīdzības sniegšanā. Biedrība veicinājusi Ukrainas civiliedzīvotāju integrāciju Latvijā un iesaistījusies dažādu sabiedrisku norišu organizēšanā. Tāpat biedrība iesaistās nevalstisko organizāciju (NVO) sektora darbā, pievēršot gan sabiedrības, gan valdības pārstāvju uzmanību nozīmīgām tēmām un lēmumiem.

Atzinība tika piešķirta arī biedrībai "Young Folks LV", kas ir jauniešu organizācija, kas sniedz iespēju jauniešiem atrast sevi un pilnveidoties dažādās jomās. No šī gada maija biedrība Rīgas starptautiskajā autoostā sniedz palīdzību tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas, bēgot no kara, ierodas Rīgā tranzītā - pēc ceļa ir noguruši, bieži bez naudas, pārtikas un ūdens. "Young Folks LV" brīvprātīgie palīdz Ukrainas civiliedzīvotājiem atrast bezmaksas naktsmītni un nopirkt biļetes nākošajam ceļa mērķim, pabaro, nodrošina ar apģērbu, apaviem u.tml. Līdzekļi palīdzības sniegšanai tiek iegūti no ziedojumiem. Biedrība Spīķeros ir atklājusi labdarības punktu, kas dod iespēju bēgļiem saņemt siltas drēbes un apavus bez maksas.

Tāpat goda zīme piešķirta biedrībai "Gribu palīdzēt bēgļiem", kas 2022.gadā iesaistījās atbalsta sniegšanā starptautiskās palīdzības saņēmējiem, tajā skaitā Ukrainas civiliedzīvotājiem. Kopš kara sākuma Ukrainā grupas brīvprātīgo moderatoru komanda vairākus mēnešus darbojās, lai nepārtraukti nodrošinātu palīdzību, organizējot pieprasījumus un sniedzot atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem. Brīvprātīgā transporta koordinatori palīdzēja organizēt Ukrainas civiliedzīvotāju nokļūšanu Latvijā. Martā, kad tika atvērts Rīgas atbalsta centrs Ukrainas civiliedzīvotājiem, biedrība tajā izveidoja "NVO informācijas galdu", kurā brīvprātīgie informē centra apmeklētājus par vairāk nekā 100 nevalstisko organizāciju sniegto palīdzību. Organizācija noorganizējusi valodu klubiņu, kura brīvprātīgie palīdz apgūt latviešu valodu un iepazīt Rīgu izglītojošās ekskursijās. Biedrības brīvprātīgie ir gatavi palīdzēt starptautiskās palīdzības saņēmējiem, gan saziņā ar valsts un pašvaldības iestādēm, gan sniegt emocionālu atbalstu un praktiskus ikdienas padomus.

Šodien tika godināta arī Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija, kas brīvprātīgajā darbā ar jaunatni veicina bērnu un jauniešu personīgo izaugsmi, attīstot atbildīgam Latvijas pilsonim nepieciešamās dzīves prasmes un iemaņas. Biedrības biedri aktīvi darbojas gan vietējā, gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Sākoties karam Ukrainā, skauti un gaidas aktīvi iesaistījās palīdzības darbos, organizējot un pakojot humānās palīdzības kravas uz Ukrainu, līdzdarbojoties bēgļu centrā, nodrošinot tējas punktu, vācot ziedojumus koncertos, organizējot aktivitātes ukraiņu bērnu nometnēs.

Brīvprātīgo godināšanas mērķis ir pateikt paldies tiem Latvijas iedzīvotājiem un organizācijām, kas savu laiku ziedo brīvprātīgajam darbam sabiedrības labā, veicinot iedzīvotāju un organizāciju interesi un iesaisti brīvprātīgajā darbā.

"2022.gadā pasauli satricināja ziņas par karu Ukrainā. Brīvprātīgie ieguldījuši milzīgu darbu humānās palīdzības nogādāšanai uz Ukrainu, snieguši atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas bijuši spiesti pamest savu dzimteni. Brīvprātīgie palīdzējuši viņiem nokļūt Latvijā un atbalstījuši viņu integrāciju mūsu sabiedrībā, nodrošinājuši pašu nepieciešamāko tiem, kas ceļo caur Latviju uz citām valstīm. Dzīve iemanto īpašas nokrāsas, darot labus darbus. Paldies brīvprātīgajiem, kas ar savu darbu šogad ir parādījuši, cik daudz varam paveikt kopā," sacījis NVA Nodarbinātības pasākumu departamenta direktors Pāvels Beļisovs.

"Mēs dzīvojam izaicinošā laikā. Arī Latvijā nav viegli, bet to nevar salīdzināt ar situāciju Ukrainā, kuru plosa Krievijas noziedzīgā agresija. Tāpēc cilvēku solidaritātei šogad ir bijusi ārkārtīgi liela nozīme. Īpaši daudz Latvijas iedzīvotāju brīvprātīgo rindās palīdz karā cietušās Ukrainas ļaudīm. Mūsu tauta zina un atceras, ko nozīmē kara šausmas. Mēs atbalstām ukraiņus militāri, politiski, ekonomiski un humāni. Mēs turpināsim palīdzēt līdz pat Ukrainas uzvarai," godinot brīvprātīgos, uzsvēris Valsts prezidents Egils Levits, "vēlos pateikties ikkatram brīvprātīgā darba veicējam un organizētājam par nesavtīgo darbu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu