Zelenskis: Rietumvalstu noteiktie cenas griesti Krievijas naftai ir pārāk augsti (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: Postimees

Rietumvalstu noteiktie cenas griesti Krievijas naftai 60 ASV dolāru apmērā par barelu ir pārāk augsti, lai būtiski ietekmētu tās finanses, sestdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Tāda cena nozīmē, ka pārāk daudz naudas turpinās ieplūst Krievijas budžetā un tādējādi palīdzēs finansēt karu Ukrainā, Zelenskis sacīja ikvakara videouzrunā.

Viņš pieļāva, ka pēc laika pasaulei būs jāmeklē iespējas vēl stingrāk vērsties pret Maskavu, paužot nožēlu, ka "tas laiks tagad tiek izšķiests".

Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks aicinājis Rietumvalstis noteikt maksimālo cenu Krievijas naftai 30 ASV dolāru par barelu apmērā.

Eiropas Savienība (ES) pēc ilgām sarunām nolēma, ka pievienosies G7 valstīm un Austrālijai. Vienošanās spēkā stāsies pirmdien, kad spēkā stāsies arī ES embargo Krievijas naftai, kas tiek transportēta pa jūras ceļiem.

Vienošanās mērķis ir panākt, ka Krievijai nafta ir jāpārdod zem tirgus cenas, tādējādi noplicinot kara izdevumiem nepieciešamo finansējumu. Piektdien noslēgtā vienošanās paredz, ka sākotnēji cenas griesti būs 60 ASV dolāru par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien kritās par 1,5% līdz 79,98 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 1,5% līdz 85,57 dolāriem par barelu. Savukārt Krievijas jēlnaftas cena jau tagad ir ap 60 ASV dolāriem par barelu.

Plāns paredz, ka, pārsniedzot noteiktās cenas robežu, tiek aizliegti atsevišķi pakalpojumi Krievijas pa jūru pārvadātai naftai, piemēram, apdrošināšana, finanšu un tehniskā palīdzība. Lielākā daļa pasaules jūras satiksmes pakalpojumu naftas sektorā ietilpst Rietumvalstu jurisdikcijā.

Tomēr Rietumvalstis bažījas, ka, nosakot pārāk zemus cenas griestus, pasaules tirgū nenonāks daudz Krievijas jēlnaftas, tādējādi izraisot spēju naftas cenas pieaugumu.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peksovs paziņoja, ka tiks analizēti konkrēti atbildes pasākumi, bet uzsvēra, ka Krievija nepieņems tādus cenas griestus.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis starptautiskajās organizācijās Vīnē Mihails Uļjanovs brīdināja, ka "no šā gada Eiropa dzīvos bez Krievijas naftas", jo Maskava jau iepriekš esot brīdinājusi, ka nepiegādās naftu valstīm, kas atbalsta cenas griestus.

Krievijas vēstniecība Vašingtonā uzstāja, ka "pieprasījums pēc Krievijas naftas saglabāsies".

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu