No "Louis Vuitton" un di Kaprio līdz Alvim Hermanim. Tas, ko tu nezināji par Gorbačovu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Scanpix, Shutterstock, TVNET kolāža

Šovasar, 30. augustā, 91 gada vecumā pēc smagas slimības mūžībā devās bijušais PSRS vadītājs Mihails Gorbačovs. Gorbačovs bija zināms kā pēdējais PSRS vadītājs un arī "PSRS kapracis". Viņa vadībā notika perestroikas un piedzīvots "dižvalsts PSRS" sabrukums, ko viņam tā arī nepiedeva komunisti. Cilvēks, kuru vieni cienīja, bet citi bija gatavi uz vietas iznīcināt.

Katrā ziņā - vienaldzīgo nav, ko apliecina arī vairākas dokumentālas filmas par šo personību, tostarp Vitālija Manska garadarbs "Gorbachev. Heaven"/ "Gorbačevs/Debesis"(2020.g.), kas ir skaudrs un patiess dokumentāls materiāls par pēdējiem Gorbačova gadiem - no spilgta līdera par vientuļu sirmgalvi, ko dzīves nogalē pat nosodīja savējie. 

Kadri no filmas "Gorbachev. Heaven"/ "Gorbačovs/Debesis"

Un tomēr, atejot no politikas, Mihails bija arī interesanta personība, par kuru vēlamies atklāt dažus, iespējams, maz zināmus faktus!

Fakts: reklāmas seja

1997. gada Gorbačovs filmējās “Pizza Hut” reklāmā. Reklāmas saturs ir bijušajam PSRS valsts tēlam atbilstošs, taču gan tolaik, gan mūsdienās tiek uzskatīts par Krievijas tēlu aizskarošu… Noskaties reklāmas rullīti un sapratīsi! Gorbačovs gan esot atteicies filmēties ar picas šķēli rokās, bet mazmeitiņu atļāvis nofilmēt savā kompānijā. 

Otra zināmā reklāma bija kopdarbs ar elitāro Louis Vuitton modes zīmolu. Tas notika desmit gadus vēlāk - 2007. gadā. Gorbačovs, cienīgi un izsmalcināti ģērbts, brauc luksusklases automašīnā. Braucot garām Berlīnes mūrim, Gorbačovs atver blakus uz sēdekļa nolikto Louis Vuitton ceļojumu somu. Arī šī reklāma raisa diskusijas, tiesa, vairāk gan analizējot modes zīmola politiskās objektivitātes trūkumu. Tikmēr pats medijs paķircina visus šajā situācijā iesaistītos: "Skārleta Johansone, paej malā - Louis Vuitton ir jauna reklāmas seja!"

Foto: reklāmas materiāls/ekrānuzņēmums no video

Fakts: laba humora izjūta un patika pasmieties par sevi

Ir pamats domāt, ka Mihailam Gorbačovam bija izcila un nedaudz melna humora izjūta. Viņam nebija problēmu vērst ironiju pret sevi un pasmieties par to arī publiski. Viņam patika atstāstīt anekdotes vai baumas par sevi, ko dzirdējis no citiem. Pirms dažiem gadiem Twitter vietnē bija izplatījusies viltus ziņa par Gorbačova nāvi, uz ko Mihails no sava konta atbildējis pavisam īsi:  недoждетесь! (nesagaidīsiet!)

Fakts: 500 vizītes bez svešvalodu zināšanām un pirmais kopā ar kundzi

Gorbačovs nerunāja nevienā svešvalodā, bet tas viņam netraucēja savas politiskās varas gados pabūt vairāk nekā 500 ārzemju vizītēs. Starp citu, 1987. gadā Gorbačovs apmeklēja arī Latviju - visu okupācijas gadu laikā neviens PSRS līderis vēl nebija ieradies Latvijā oficiālā vizītē.  Viņš bijis pirmais PSRS līderis, kurš komandējumos devās kopā ar kundzi - savu inteliģento sievu Raisu Gorbačovu. PSRS ieguva valsts pirmo lēdiju!

Fakts: Izrādi par Mihailu Gorbačovu iestudējis Alvis Hermanis

Izrādi, kuras nosaukums ir “Gorbačovs/Горбачёв” (ar aktieriem Čulpanu Hamatovu (Raisa) un Jevgēņiju Mironovu (Mihails) galvenajās lomās) Nāciju teātrī Maskavā 2020. gada rudenī iestudēja režisors Alvis Hermanis. Pirmizrādē piedalījies arī pats Mihails Gorbačovs. Kā tika novērots, šī izrāde ir ļoti aizkustinājusi tās galveno varoni. Fragmenti no izrādes veidošanas laika iekļauti arī dokumentālajā filmā “Gorbačovs. Paradīze”, kas saņēmusi godalgas vairākos pasaules kinofestivālos.

Fakts: Gorbačovs nespēja atteikt Leonardo di Kaprio

Bijušais PSRS galva kopā ar citām pazīstamām personībām piedalījās amerikāņu aktiera un producenta Leonardo di Kaprio producētajā dokumentālajā filmā “Vienpadsmitā stunda/Eleventh Hour” (2007). 2013. gadā pavīdēja ziņas, ka Leonardo kopā ar Tomu Henku vēlas producēt filmu "Gorbachov", bet tā tā arī neieraudzīja dienas gaismu. 

Fakts: neglābjams romantiķis 

1999. 20. septembrī no leikēmijas mirst Mihaila Gorbačova mīļotā sieviete Raisa. Viņas piemiņai tiek izveidota bērnu onkoloģijas slimnīca Sanktpēterburgā.  2009. gadā Raisas Gorbačovas desmitajā nāves gadadienā Mihails kopā ar rokmūziķi Andreju Makareviču iedziedājis mūzikas albumu sievas piemiņai.

Fakts: Viņam kopā ar Lorēnu un Klintonu pieder Grammy

Bijušais PSRS vadītājs saņem Grammy balvu par labāko bērnu albumu “Pēterītis un vilks" (Prokofiev: Peter and the Wolf/Beintus: Wolf Tracks). Tā piešķirta Mihailam Gorbačovam par stāstnieka lomu kopā ar aktrisi Sofiju Lorēnu un bijušo ASV prezidentu Bilu Klintonu.

Mihaila Gorbačova sulīgākie citāti

  • Jēzus bija pirmais sociālists, pirmais, kurš meklēja labāku dzīvi cilvēcei.
  • Ja ne es, tad kurš? Ja ne tagad, tad kad?
  • Es samaksāju pārāk lielu cenu par perestroiku.
  • Mums ir vajadzīgs Zvaigžņu miers, nevis Zvaigžņu kari.
  • Jālien ārā, jālien ārā! Nezinu – kā, bet man ir plāns.
  • Mums ir skaidrāk jārunā par seksualitāti, kontracepciju, par abortiem, par vērtībām, kas kontrolē iedzīvotājus, jo ekoloģiskā krīze, īsi sakot, ir iedzīvotāju krīze. Samaziniet iedzīvotāju skaitu par 90%, un vairs nav pietiekami daudz cilvēku, lai nodarītu lielu ekoloģisku kaitējumu.
  • Es ticu kosmosam. Mēs visi esam saistīti ar kosmosu. Tātad daba ir mans dievs. Man daba ir svēta. Koki ir mani tempļi un meži ir manas katedrāles. Būt vienotībā ar dabu.
  • Vēsture ir kaprīza. Tā ir atkarīga no tā, kurš to raksta.
  • Ja tas, ko darīji vakar, tev joprojām šķiet liels, tu šodien neko daudz neesi izdarījis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu