Uzbekistāna "aprok" Putina cerības izveidot savienību sankciju apiešanai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Uzbekistāna, līdzīgi kā Kazahstāna, atteikusies iestāties Krievijas diktatora Vladimira Putina iecerētajā “gāzes savienībā”. Aģentūra “Reuters” vēsta, ka Uzbekistāna meklē iespējas iepirkt dabasgāzi, taču “par gāzes savienībām nekādas runas nevar būt”.

Iepriekš Putins piedāvāja Āzijas valstīm, kuras agrāk bija PSRS sastāvā, radīt jaunu “gāzes savienību”. Tomēr šī ideja nav guvusi atbalstu. Vispirms no šīs ieceres atteicās Kazahstānas varasiestādes, bet tagad līdzīgi rīkojas Uzbekistāna. Trešdien Uzbekistānas enerģētikas ministrs Žurabeks Mirzamahmudovs atzina, ka valsts meklē iespējas iegādāties dabasgāzi.

Pēc viņa vārdiem, valstī ir jūtams gāzes deficīts – daudzviet nedarbojas gāzes uzpildes stacijas, tomēr “Uzbekistāna neplāno apdraudēt neatkarību un nacionālās intereses”.

Pēc Mirzamahmudova vārdiem, Uzbekistāna vēlas iepirkt gāzi, izmantojot oficiālus līgumus, kas piedāvā izdevīgu cenu politiku. Tāpat Uzbekistāna nevēlas slēgt “politiskas vienošanās apmaiņā pret lētu gāzi”.

“Pat ja arī valdība pieņems lēmumu iepirkt gāzi no Krievijas, tas būs pilnvērtīgs darījums, bet gāze tiks piegādāta caur Kazahstānu,” sacīja ministrs.

Iepriekš vēstīts, ka novembra beigās Putins piedāvāja Centrālāzijas valstīm radīt “gāzes savienību”, kas ļautu Krievijai caur Centrālāzijas valstīm piegādāt Ķīnai. Pēc Putina vārdiem, Kazahstānai un Uzbekistānai kopš PSRS laikiem ir saglabājusies vienota gāzes apgādes sistēma, un Kremlis “būtu gatavs paplašināt sadarbību ar šīm valstīm”.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs pēc vizītes Maskavā pieņēma lēmumu noraidīt Kremļa piedāvājumu. Tokajevs uzvēra, ka viņa vadītā valsts nepalīdzēs Putinam apiet Rietumvalstu noteiktās sankcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu