Blinkens: Putins mēģina izmantot ziemu kā ieroci

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SHAWN THEW / EPA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins mēģina izmantot ziemu kā ieroci, un Krievijas armija ir sagrāvusi vairāk nekā trešdaļu Ukrainas energosistēmas, ceturtdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Prezidents Putins mēģina izmantot ziemu kā ieroci. Krievija ir sagrāvusi vairāk nekā trešdaļu [Ukrainas] energosistēmas, iegrūžot visievainojamākos Ukrainas iedzīvotājus aukstumā un tumsā līdz ar sala iestāšanos. Ģimenes, cilvēki gados, cilvēki ar ierobežotām spējām - visi ir mērķi," sacīja Blinkens kopīgā preses konferencē ar Zviedrijas un Somijas ārlietu ministriem.

Blinkenam tiekoties ar Somijas ārlietu ministru Peku Hāvisto un Zviedrijas ārlietu ministru Tobiasu Bilstrēmu, cita starpā tika apspriestas Ukrainas ikdienas vajadzības. Sabiedrotie pašlaik mobilizē privātā sektora atbalstu Ukrainai, sacīja Hāvisto.

"Somija ir gatava atbalstīt Ukrainu, cik vien vajadzīgs," atzīmēja Hāvisto. Viņš piebilda, ka Somija jau ir apstiprinājusi 10 palīdzības paketes Ukrainai.

Arī ASV Enerģētikas ministrija ar ASV uzņēmumu pārstāvjiem ceturtdien apsprieda atbalstu Ukrainai.

Blinkens preses konferencē vēlreiz uzsvēra, ka Putins cieš sakāvi karā pret Ukrainu.

"Prezidents Putins ir cietis sakāvi kaujas laukā, izgāzies ar zemes sagrābšanu dienvidos un austrumos, izgāzies ar nodomiem izdzēst Ukrainas robežas, Ukrainas identitāti un tautu, tās izturību," sacīja Blinkens.

Turklāt Zviedrijas un Somijas gatavība iestāties NATO liecina, ka Putins nav spējis vājināt Ziemeļatlantijas aliansi. "Viņš tikai ir padarījis NATO stiprāku un lielāku," atzīmēja Blinkens.

Krievija 10., 22. un 31.oktobrī ar raķetēm forsēti apšaudīja Ukrainas enerģētikas inftrastruktūru, sagraujot vai sabojājot 40% no tās. 15.novembrī Krievija īstenoja visspēcīgāko Ukrainas energosistēmas apšaudi, bet jau 23.novembrī deva jaunu triecienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu