Video ⟩ "Sabres" nākotnes cerība jeb labāka Džeka Aikela versija (1)

Teidžs Tompsons Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Šī gada 31. augustā Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienība Bufalo "Sabres" ar septiņu gadu līgumu par 50 miljoniem ASV dolāru atalgoja uzbrucēju Teidžu Tompsonu. Vairāki hokeja eksperti uz Bufalo vadības lēmumu raudzījās skeptiski - piešķirt tik dāsnu dāvanu hokejistam, kurš līdz tam bija aizvadījis teicamu iepriekšējo sezonu, bet pirms tam nebija demonstrējis augstu rezultativitāti. Pēc pirmā sezonas nogriežņa izskatās, ka "Sabres" izvilkusi pilno lozi.

Tompsonu 2016. gada draftā ar 26. izvēli savā paspārnē paņēma Sentluisas "Blues". Debiju jaunietis pasaules spēcīgākajā hokeja līgā piedzīvoja gadu vēlāk - 2017./2018. gada sezonā. Savā pirmajā uznācienā uz NHL skatuves Tompsons aizvadīja 41 spēli, izceļoties ar trīs vārtu guvumiem un sešām rezultatīvām piespēlēm.

Starpsezonā amerikānis tika iesaistīts vērienīgā maiņas darījumā, kurā "Sabres" šķīrās no sava ilggadējā līdera Raiena O'Railija, pretējā virzienā uz Bufalo pilsētu devās Čehijas hokejists Vladimirs Sobotka, Zviedrijas pārstāvis Patriks Berglunds un stāsta galvenais varonis Tompsons. Sākotnēji šis maiņas darījums izskatījās ļoti neveiksmīgs, skatoties no "Sabres" perspektīvas, jo O'Railijs 2018./2019. gada sezonā palīdzēja "Blues" izcīnīt pirmo Stenlija kausu franšīzes vēsturē un tika atzīts par izslēgšanas spēļu MVP jeb vērtīgāko spēlētāju. Tikmēr "Sabres" līdzjutējiem nācās samierināties ar kārtējo sezonu, kad viņu pārstāvētā vienība finišēja līgas lejasgalā.

Pirmās trīs sezonas Tompsonam Bufalo rindās statistikas ziņā bija pieticīgas – 104 spēlēs 15 vārtu guvumi un 11 rezultatīvas piespēles. Amerikānis pirmajās četrās sezonās NHL lielākoties spēlēja ceturtajā vai trešajā uzbrucēju virknējumā, bet pagājušā sezonā viss apgriezās ar kājām gaisā.

Arizonas štatā dzimušajam spēlētājam 2021./2022. gada sezona viennozīmīgi bija izlaušanās gads - 78 mačos centra pozīcijas spēlētājs izcēlās ar 68 rezultativitātes punktiem (38 vārti un 30 rezultatīvas piespēles). Pirms šīs sezonas viņš bija spēlētājs, kuram epizodiski varēja redzēt zvaigznes potenciālu, bet skaitļos līdera cienīgs sniegums nebija vērojams.

Teidžs Tompsons
Teidžs Tompsons Foto: Reuters/ScanPix

Fenomenālais sniegums bija iespējams, tāpēc, ka "Sabres" vadība šķīrās no ilggadējām zvaigznēm - Džeka Aikela un Sema Reinharta. Tompsona pavadītais laiks uz ledus pieauga no 13:52 minūtēm spēlē līdz 17:53 minūtēm, un talantīgais amerikānis sāka spēlēt vienības pirmajā vairākuma brigādē. 2021./2022. gada sezonā viņš sāka vairāk apspēlēt pretinieku komandu spēlētājus viens pret vienu uzbrukuma zonā (one-on-one dekes in the offensive zone) vidēji 2,2 reizes, bet šosezon 3,2 reizes, kas ir piektais labākais rādītājs līgā.

Starpsezonā "Sabres" ģenerālmenedžeris Kevins Adamss nolēma ar hokejistu noslēgt ilgtermiņa līgumu, kura beigu termiņš būs brīdī, kad pie Tompsona vecuma būs rakstāms cipars 31.

"Teidžs Tompsons sevī iemieso lepnumu, ko sagaidām no katra spēlētāja, kurš valkā Bufalo "Sabres" kreklu," pēc līguma parakstīšanas ar jauno hokejistu izteicās Adamss. "Viņa panākumi pagājušajā sezonā liecina par viņa nerimstošo centību, viņa prasmēm un apņemšanos padarīt komandu labāku gan uz ledus, gan ārpus tā, kas, mūsuprāt, palīdzēs mums sasniegt vēl lielākus augstumus, virzoties uz priekšu." Adamss labi apzinās, ka nav viegli pārliecināt fanus, ka pēc 11 sezonām, kurās klubs nav kvalificējies "play-off", sagaidāma spoža nākotne, bet "Sabres" ilggadējie līdzjutēji raugās ar cerībām nākotnē.

Šosezon 25 gadus vecais hokejists 29 mačos izcēlies ar 23 vārtu guvumiem un 21 rezultatīvu piespēli. Turpinot demonstrēt tik rezultatīvu sniegumu, tiek prognozēts, ka amerikānis pārsniegs 100 gūto punktu robežu sezonas beigās. 72. numurs "Sabres" rindās realizē aptuveni 16% no visām savām vārtu gūšanas iespējām, kas ir iespaidīgs precizitātes rādītājs.

Ja vēl kādam bija šaubas, vai Tompsons ir līgas zvaigzne, tad pavisam nesen viņš mačā pret Elvja Merzļikina pārstāvēto Kolumbusas "Blue Jackets" klubu izcēlās ar pieciem vārtu guvumiem jeb "Penka-triku". Tas ir otrais gadījums "Sabres" kluba vēsturē, kad kāds spēlētājs vienas spēles ietvaros piecas reizes ir pārspējis pretinieku komandas ripu ķērāju, un pirmais 21. gadsimtā starp Ziemeļamerikas spēlētājiem un sestais gadījums 21. gadsimtā kopumā. Izceļot vēl vienu nozīmīgu statistikas sasniegumu, divus metrus garais uzbrucējs kļuvis vien par ceturto hokejistu NHL vēsturē, kurš pirmā perioda ietvaros ir guvis četrus vārtus.

"Pēc šādām spēlēm esmu vēl vairāk izsalcis," sarunā ar medijiem pēc vēsturiskā mača izteicās Tompsons. "Sāc no sevis prasīt vairāk, jo labi apzinies, ka esi spējīgs šādu sniegumu demonstrēt."

Latvijas uzbrucēja Zemgus Girgensona komandas biedrs pagājušās nedēļas ietvaros tika atzīts par nedēļas otru spilgtāko zvaigzni.

Tompsons viennozīmīgi ar savu demonstrēto sniegumu uz ledus ir apliecinājis, ka gari un spēcīgi hokejisti atkal ir modē. Vienu brīdi līgas ģenerālmenedžeri meklēja hokejistus, kuriem piemīt lielas ātruma īpašības un pārsvarā tipiskais prototips šīm vajadzībām bija augumā īss spēlētājs. Nevarētu teikt, ka Tompsons ar saviem auguma parametriem piekopj fizisku hokeju, bet viņš prasmīgi māk izmantot savu korpusu, lai pasargātu ripu no pretspēlētājiem.

Pārsvarā daudzām NHL vadībām un vienību īpašniekiem trūkst pacietības ar pirmā raunda izvēlēm, kas nenes tūlītēju rezultātu, bet "Sabres" gadījumā tas atmaksājās, jo patlaban izskatās, ka klubs ir ieguvis superzvaigzni. Kluba vadība cer, ka tuvā nākotnē Tompsons palīdzēs organizācijai sasniegt to mērķi, ko ilggadējais līderis Aikels savu sešu sezonu laikā klubā nebija spējīgs sasniegt, – NHL izslēgšanas spēles.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu