Ziemassvētku vecītis, dziesmas un rotaļas! Vērmanītis pārtop pasaku dārzā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

No 1. līdz 22. decembrim ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis tiek gaidīts “Vērmanes pasaku dārzā”, kur ik ceturtdienas vakaru skanēs tautā iecienītas Ziemassvētku kompozīcijas un oriģināldarbi dažādu mākslinieku un kolektīvu izpildījumā.

“Šogad Vērmanes dārzs decembrī atmodīsies un ieskanēsies, pārtopot par pasaku dārzu. Ikviens varēs iesaistīties korāļu un koru dziedājumos, kā arī baudīt teatrālus priekšnesumus. Mazākos pasākuma apmeklētājus priecēs iemīļoto pasaku lasījumi, dejas un rotaļas, kā arī sagaidīs Ziemassvētku vecītis,” saka Rīgas pašvaldības kultūras iestādes “Ziemeļrīgas kultūras apvienība” direktore Liene Kubiļus.

Foto: atskats uz 1. decembra pasākumu "Vērmanes pasaku dārzā"

Tuvākais pasākums ir jau 15. decembrī, kad no plkst. 18.00 līdz 19.30 KTMC “Ritums” amatierkolektīvi aicinās iet Ziemassvētku rotaļās, spēlēt spēles, satikt Ziemassvētku vecīti, iesaistīties teātra sportā un baudīt Ziemassvētku korāļus koru izpildījumā.

Pasākumā ar krāšņu tradīciju apkopojumu dalīsies:

  • Folkloras kopa “Grodi”;
  • Folkloras draugu kopa “Skandinieki”;
  • Tautas tradīciju kopa “Budēļi”;
  • Ģimeņu folkloras kopa “Berendejka”;
  • Studijteātris “Aka”;
  • Kamerkoris “Vidus”;
  • Jauktais koris “Skaņupe”.

Savukārt 22. decembrī gleznainajā, koku un spožo lampiņu ieskautajā Vērmanes pasaku dārzā noslēguma pasākumā izskanēs dvēseli sildoši muzikāli skaņdarbi bērnu vokālo ansambļu un pieaugušo koru izpildījumā un sirdssiltas tikšanās ar Ziemassvētku vecīti, kas priecēs gan lielus, gan mazus.

Uz mundrumu raisošām rotaļām un dančiem aicinās tautas mūzikas grupa “Teikas muzikanti”, liekot lekt līdzi pat viskūtrākajam pasaku dārza viesim. Pasaku lasījumus un pantomīmas improvizāciju piedāvās unikālais un tautā iecienītais ansamblis “Rīgas Pantomīma”, bet teicēja lomā iejutīsies VEF teātra aktieri. Šo atšķirīgo, bet vienreizējo talantu koprade sniegs iespēju uz sekundi aizmirsties un nokļūt patiesi burvīgā pasaku valstībā.

Pasākumu uzburs:

  • VEF Teātris;
  • Tautas mūzikas grupa “Teikas muzikanti”;
  • Bērnu vokālais ansamblis “Momo”;
  • Bērnu vokālais ansamblis “Poppy”;
  • Jauktais koris “Fēnikss”;
  • Jauktais koris “Senrīga”;
  • Jauktais koris “Jasmīna”;
  • Ansamblis “Rīgas Pantomīma”.

Rīgas pašvaldība parūpējusies arī par citiem pārsteigumiem šajā skaistajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Svētdienās no Rīgas Rātsnama balkona skan adventes ieskaņu koncerti - tie gaidāmi arī Ziemassvētkos, 25. decembrī, plkst.14 un plkst.16. Koncertā uzstāsies Vairis Nartišs (trombons, alpu rags), Artūrs Hrustaļovs (trombons), Māris Zondaks (trombons), Kaspars Šmits (tuba).

Foto: koncerts no Rīgas Rātsnama balkona

Jau kopš 1998. gada Rīgas pilsētā neatņemama kultūras sastāvdaļa ir Vecrīgas Torņu mūzika.

Rīgā šī regulāru koncertu tradīcija pastāvēja līdz apmēram 19. gadsimtam. Muzicēšana notika lielos svinību gadījumos, piemēram, Ziemassvētkos, Lieldienās, Vasarsvētkos un citos svinību gadījumos. Nereti šie koncerti tika atskaņoti ne tikai no baznīcu torņiem, bet arī rātsnama balkona.

Torņu mūzikai viduslaikos bija arī funkcionāla nozīme - speciāli algoti sargi dežurēja baznīcu torņos un informēja vai brīdināja pilsētniekus par esošo situāciju vai aktualitātēm pilsētā. Katrai dzīves situācijai bija speciāls signāls, un iedzīvotāji pēc signāla zināja, kas pilsētā ir noticis.

Arī šogad mūziķi priecē rīdziniekus, ne tikai aicinot uz koncertiem kultūras namos un koncertzālēs, bet ar pašvaldības atbalstu uzstājoties arī pilsētvidē – Rīgas parkos un laukumos.

Piemēram, Sarkandaugavas kalna parkā Latvijā zināmi mākslinieki apvienojās muzikālā performancē "Ziemassvētku tēja ar Sunny Groove Dixie". 

Foto: "Sunny Groove Dixie" uzstāšanās

Savukārt Ziedoņdārzā ikviens varēja baudīt "Ziemassvētku tubu" uzstāšanos.

Šo un citu mūziķu uzstāšanās gaidāma arī Ceturtajā adventē. 

Sestdien, 17. decembrī, ikvienu iepriecinās muzikāls iestudējums bērniem "Ziemeļbriedim pa pēdām". Plkst.11 to varēs vērot Ziedoņdārzā, bet plkst.14 tas izskanēs Vērmanes dārzā. 

No plkst.17 koncertzālē "Ave Sol", piedaloties jauktajiem koriem "Sonante", "Līgatne" un "Jaunpils", klausītāji būs gaidīti Adventes laika koncertā "Dziesmas ceļš" ciklā "Gadalaiku krāsas. Sniegpārslu mūzika".

Svētdien, 18. decembrī, plkst.11, plkst.14 un plkst.16 Rīgas Jūgendstila centrā Ziemassvētku pasakas kodu bērniem palīdzēs meklēt un atrast stāstniece, mūzikas skolotāja un folkloras kopas "Laiksne" vadītāja Baiba Indrēvica.

No plkst.16, uzstājoties sieviešu kamerkorim "Rīgas kamerkoris", Rīgas Skolēnu pils meiteņu korim "Rīga", solistēm Elizabetei Laurai Porgantei, Martai Ozoliņai un Rūtai Švarcbahai, kā arī teicējai Zanei Jančevskai koncertzālē "Ave Sol" skanēs Adventa laika koncerts "Burvja sirds" ciklā "Gadalaiku krāsas. Sniegpārslu mūzika".

Savukārt plkst.19 Kultūras centra "Mazā ģilde" Lielajā zālē būs dzirdams sirdssilts svētku koncerts "Klusās dziesmas", piedaloties Līgai Priedei un Andrejam Grimmam.

Ceturtās adventes noslēgumā - no plkst.20.30 līdz plkst.23.30 - ikkatrs aicināts vērot un piedalīties labdarības akcijā "Eņģeļi pār Latviju", kas notiks Rātslaukumā.

Tāpat svētdien plkst.12 un plkst.14 pie tirdziņa "Čiekurkalna krustceles", Rusova ielā 9, skanēs populāras Ziemassvētku melodijas pozitīvam noskaņojumam "Ziemassvētku tubu" izpildījumā.

Plkst.12 Miera dārzā un plkst.15 Pļavnieku bērzu birzī Ziemassvētku mūzikas programmā "Tuvāk mājām" varēs dzirdēt zvanu ansambli "Campanella", Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņu ansambli un pūšamo instrumentu kvintetu "Ziemassvētku prieks".

Plkst.15 VEF Kultūras pils Kamerzālē būs skatāma muzikāla pasaka "Sniegbaltītes skola", kur īpaši gaidītas būs ģimenes ar pirmsskolas vecuma bērniem un jaunāko klašu skolēniem.

Savukārt no plkst.17 skaistākās latviešu Ziemassvētku dziesmas un pasaules tradicionālās Ziemassvētku kompozīcijas Kultūras pils "Ziemeļblāzma" Lielajā zālē koncertā "Un sniegi snieg" izpildīs Liepājas simfoniskā orķestra grupa, dziedātājs Andris Ērglis un dziedošā aktrise Dita Lūriņa.

Rosību turpina arī vairāki Ziemassvētku tirdziņi. Dāvanas un svētku cienastu iespējams sarūpēt Āgenskalnā, Kalnciema kvartālā, Doma laukumā, Esplanādes parkā un citviet.

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas pašvaldību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu