Aptauja: Gandrīz puse jauniešu regulāri izjūt bezcerību un bezspēcību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Gandrīz puse jeb 46% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem regulāri pārņem bezcerības un bezspēcības sajūtas, tai skaitā 14% šīs sajūtas ir nepārtraukti, bet 32% - bieži, secināts "Benu aptiekas" Stresa termometra aptaujā.

 

Aptauja liecina, ka vēl 19% jauniešu bezcerības un bezspēcības sajūtas pārņem dažreiz, 12% - reti, 19% - nekad, bet vēl 5% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Pirms gada situācija jauniešu vidū bija līdzīga - bezcerība un bezspēcība regulāri pārņēma 45% aptaujāto. Šādas sajūtas nepārtraukti pārņēma 10% aptaujātos, bet bieži - 35% respondentu.

Kopumā, salīdzinot ar gadu iepriekš, Latvijas iedzīvotāji bezcerību un bezspēcību izjūt nedaudz retāk - patlaban šīs sajūtas regulāri pārņem 19% respondentu, kamēr pirms gada šis rādītājs bija 24%. Vienlaikus gada laikā ir samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kurus nekad nepārņem minētās sajūtas - jaunākajos datos šādu atbildi sniedza 13%, bet pirms gada - 20%.

Analizējot datus pēc respondentu dzimuma, biežāk bezcerības un bezspēcības sajūtas nomāc sievietes - viņu vidū regulāri to izjūt 21%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 17%. Vēl 35% sieviešu un 32% vīriešu bezcerību un bezspēcību izjūt dažreiz, 30% sieviešu un 31% vīriešu to izjūt reti, bet 11% sieviešu un 16% vīriešu - nekad, kamēr 3% katrā no grupām konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas bezcerība un bezspēcība biežāk nomāc krievvalodīgos - viņu vidū šīs sajūtas regulāri pārņem 28%, kamēr latviešiem šis rādītājs ir 18%. Tikmēr 34% latviešu un 33% krievvalodīgo minētās sajūtas pārņem dažreiz, 32% latviešu un 17% krievvalodīgo - reti, 13% latviešu un 9% krievvalodīgo - nekad, bet vēl 3% latviešu un 4% krievvalodīgo konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc aptaujāto izglītības līmeņa no bezcerības un bezspēcības sajūtām biežāk cieš iedzīvotāji ar vidējo izglītību - viņu vidū šis sajūtas regulāri pārņem 23%, kamēr starp respondentiem ar augstāko izglītību šis rādītājs ir 16%.

Salīdzinot datus pēc respondentu vecuma, biežāk bezcerība un bezspēcība pārņem jauniešus vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kur šis rādītājs sasniedz 46% atzīmi, kamēr salīdzinoši retāk to izjūt cilvēki vecumā no 55 līdz 74 gadiem - viņu vidū regulāri šīs sajūtas nomoka 15% respondentu, bet citās vecuma grupās šis rādītājs svārstās starp 17% un 18%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", 28. un 29.novembrī aptaujājot 1468 respondentus.

 
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu