"Kāds pasūdzējās!" Ļaudis šokā par resursu tērēšanu, lai sodītu par sniega nenotīrīšanu ap auto (7)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsnigusi automašīna ielas malā.
Apsnigusi automašīna ielas malā. Foto: Jānis Škapars, TVNET

Rīgā, ja automašīnu uz ielas atstāj ilgāk par trīs diennaktī un neesi ap to tīrījis sniegu, vari saņemt naudas sodu līdz pat 350 eiro. Rīdzinieki ir izbrīnīti, kāpēc trūkstošos policijas resursus izmanto tādiem izsaukumiem, vēsta Latvijas Radio.

Zirgu ielā Vecrīgā Latvijas Radio novēroja kādu automašīnu, kas ir pamatīgi apsnigusi. Tuvāk Doma laukumam novērotas vēl divas apsnigušas mašīnas. Tiesa, tādi transportlīdzekļi ir arī daudzviet apkaimēs.

"Redzu, ka pie mūsu trepju telpas ir apstājusies [Rīgas] pašvaldības policijas mašīna, un pašvaldības policists bildē manas kaimiņienes automašīnu," stāstīja kāda rīdziniece, kuras balss rakstam pievienotajā ierakstā ir mainīta. Viņa noskaidrojusi, ka likumsargi mašīnu fotografē, jo kāds ir pasūdzējies, ka pagalmā mašīnai nav notīrīts sniegs. Par uzzināto sieviete ir sašutusi.

Viņa sacīja: "Trīs diennaktis, ja fiksē, ka mašīna vēl aizvien nav notīrīta no sniega. Tad var būt sods, bet tur ir nianse, cik es sapratu no viņa, respektīvi, policisti fiksē faktu un skatās, vai sniegs traucē gājēju kustībai vai netraucē."

Likumu pozitīvi vērtē satiksmes eksperts Oskars Irbītis, uzskatot, ka tas cilvēkus disciplinē. Viņaprāt, publiskā vide nav vieta, kur mašīnas var novietot ilgstoši.

Rīgā policisti uz tādiem izsaukumiem dodas vien dažas reizes sezonā. Par spīti tam, ka policijā jau vairākus gadus stabili trūkst darbinieku, piemēram, pavasarī bija 15% iztrūkums, ar šāda veida izsaukumiem pagaidām tiek galā, taču vienlaikus Sadovskis norādīja – ja apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu pārņemtu kāda cita pašvaldības struktūrvienība, tad tas Rīgas policistu darbu atvieglotu.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošajos noteikumos skaidri noteikts, kurā brīdī sniegs ap auto jau kļūst nevis par pašvaldības, bet par mašīnas īpašnieka vai turētāja atbildību un ir no brauktuves jānovāc.

Galvaspilsētas ielu malās šobrīd stāv daudz automašīnu, kas nav kustinātas ilgāku laiku, kad uzsniga sniegs lielā apjomā. Rezultātā ap tām izveidojušās biezas sniega un ledus barjeras, kas apgrūtinās ne tikai automašīnu izkļūšanu no slazda kaut kad tuvākajā nākotnē, bet jau tagad var būt traucēklis transportlīdzekļu satiksmei un gājēju kustībai.

Tas, ko zina tikai retais, ir fakts, ka Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumu 11. punktā skaidri norādīts automašīnu īpašnieku un turētāju pienākums sniegu ap saviem spēkratiem norakt, lai tas netraucētu. Pretējā gadījumā var tikt uzlikts sods līdz pat 70 naudas soda vienību jeb 350 eiro apmērā.

Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi:

11. Transportlīdzekļu īpašnieki vai turētāji, novietojot transportlīdzekļus stāvēšanai uz ielām vai pagalmos ilgāk par trim diennaktīm, nodrošina teritorijas attīrīšanu no sniega ap transportlīdzekli tādā mērā, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme, kā arī ielu un piebraucamo ceļu kopšana ar mehāniskajiem līdzekļiem.

26. Par saistošo noteikumu 4.–9. punktā un 11.–13. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 naudas soda vienībām, juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 naudas soda vienībām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu