6 pārbaudīti padomi mierīgiem svētkiem bez lieka stresa

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dasha Petrenko/Shutterstock

Ziemassvētku un Jaunā gada svinības parasti ir saistītas ar prieku, laimīgiem kopā būšanas brīžiem ar mīļajiem pie svinīgi uzklāta galda un vēlmju piepildīšanu. Tomēr svētku sagaidīšana var radīt ne tikai pozitīvas emocijas, bet arī raizes un pat stresu. Ir jāsagatavo dāvanas, jāpārdomā ēdienkarte un izklaides pasākumi, turklāt arī darbā parasti ir pilns ar steidzamiem uzdevumiem un uz ielām valda sastrēgumi.

Protams, mēs nevaram ietekmēt daudzas stresa situācijas pirms svētkiem, taču varam tās mazināt vai mainīt savu attieksmi pret lietām, kuras ir neizbēgamas, kā arī uzlabot savu garastāvokli kopumā.

Esam apkopojuši noderīgus padomus gatavojoties svētkiem:

Nosakiet prioritātes

Pirms plānot svinības, pārdomājiet pie sevis vai pārrunājiet ar saviem tuviniekiem prioritātes.

Kādi elementi, tradīcijas un pasākumi jums visiem ir vissvarīgākie un sagādās visvairāk prieka? 

Dažiem tas varētu būt tradicionālais cepetis un gaļas salāti uz galda vakariņu laikā, bet citi, iespējams, dod priekšroku pastaigai pa mežu, nevis iepirkšanās skrējienam. Varbūt jūsu vecmāmiņa nevar iedomāties Ziemassvētkus bez svinīga dievkalpojuma apmeklējuma, savukārt bērni labprāt ceptu cepumus un nedēļas nogalē brauktu kopā slēpot. Izvēlieties trīs līdz piecus obligātos elementus un koncentrējieties uz tiem.

Iesaistiet citus un centieties nesarežģīt lietas

Ja iespējams, sadaliet pienākumus ģimenē, lai sagatavotos ballītei. Vecākajiem bērniem var uzticēt Ziemassvētku eglītes un mājas un galda rotāšanu, bet vecāki var sadalīt savā starpā mājas uzkopšanu un maltītes gatavošanu svētku galdam.

Arvien populārāki kļūst tādi ērti risinājumi kā gatavu ēdienu līdzņemšana, nevis skriešana uz veikalu un nogurdinoša gatavošana.

Šogad LIDO ir sagatavojis īpašu piedāvājumu gatavu maltīšu un uzkodu pasūtīšanai un iegādei, lai atvieglotu jūsu pirmssvētku rūpes. Jūs varēsiet gan pasūtīt ar piegādi, gan saņemt pasūtījumu personīgi.

Vienkāršojiet attieksmi pret dāvanām

Iespējams, ka jums nemaz nevajadzēs pirkt tik daudz dāvanu, cik esat plānojuši. Protams, dāvanas bērniem ir absolūta nepieciešamība un brīnums, ko mazie gaida. Taču vienmēr ir iespējams vienoties ar pieaugušajiem. Piemēram, varat sarunāt ar otro pusīti vai vecākiem, ka viens otram dāvināsiet biļetes uz koncertu vai citiem kopīgiem izklaides pasākumiem.

Kopā ar draugiem var sarīkot laimestu loteriju, lai rezultātā būtu jāsagatavo tikai viena, nevis 10 dāvanas.

Protams, šeit ir būtiska savlaicīga plānošana, bet tā allaž attaisnojas.

Noskaņojumam ir nozīme

Ir brīži, kad darba un rūpju apjoms liek jums justies iztukšotam – gribas tikai ietīties segā un neko nedarīt.

Veidojiet svētku noskaņojumu ar aromātiem un mūziku.

Priežu, kanēļa, krustnagliņu, citrusaugļu smaržas tradicionāli asociējas ar Ziemassvētku laiku. Uz galda novietojiet trauku ar mandarīniem un apelsīniem, egļu zaru kompozīciju, iegādājieties aromātiskās sveces un pagatavojiet karstvīnu vai garšvielu tēju. Ieslēdziet patīkamu, relaksējošu mūziku. Internetā var atrast gatavas Ziemassvētku hītu listes lounge vai džeza stilā. Patīkami aromāti un mūzika rada mājīgu gaisotni un noteikti uzlabo garastāvokli.

Atvadieties no vecajiem aizvainojumiem

Padomājiet un pierakstiet, kas šogad jūs ir sāpinājis vai sarūgtinājis. Mēģiniet atrast kaut ko labu vai pamācošu no notikušā, pēc tam atbrīvojieties no negatīvajām sajūtām. Piemēram, papīra lapu ar šo sarakstu var sadedzināt.

Noteikti piedodiet tiem, kuri jūs ir aizvainojuši.

Parūpējies par citiem

Ziemassvētki ir laiks, kad jādomā par tiem, kuri šodien ir vientuļi vai kuriem ir vajadzīga palīdzība.

Atrodiet laiku, lai piedalītos labdarības pasākumā, vai vienkārši uzcepiet kūku kaimiņos dzīvojošam senioram.

Neskumstiet, ja jums nav neviena, ar ko pavadīt svētkus, atrodiet veidu, kā sagādāt svētkus citiem, un tad šis Ziemassvētku brīnums piepildīs arī jūsu sirdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu