Kā mazināt svētku mielasta negatīvo ietekmi uz figūru un pašsajūtu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: food.kiro/Shutterstock

Gatavojoties svētkiem, daudziem no mums ir tipiski uztraukties par to, ka nāksies pārēsties un pēc svinībām svari atkal radīs kādu lieku kilogramu. Protams, aizliegt sev baudīt kulinārijas gardumus un delikateses Ziemassvētku un Jaunā gada vakaros būtu pārāk skarbi, tāpēc esam sagatavojuši padomus, kā mazināt svētku mielasta negatīvo ietekmi uz figūru un pašsajūtu.

Ieteikumus izveidojusi Zane Timpare, sertificēta uztura speciāliste, zīmola Ēdiens kā zāles vadītāja

Nepārēsties svētkos palīdzēs iepirkumu un iecerēto ēdienu plānošana. Iepirkuma saraksta izveidošana – kādi produkti un galvenais, cik daudz nepieciešami, cik daudz ciemiņu tiešām būs. Nenopirkt par daudz pārtikas ir svarīgi, ne tikai domājot par savu labsajūtu, bet arī no ekonomiskā aspekta un rūpējoties par vidi.

No iecienītajiem svētku ēdieniem nav jāatsakās – galvenais ir porciju kontrole, pārdomāta izvēle un apzinātība, cik daudz vērts ēst un kad apstāties.

Vairāk piedomāt pie garšīgu dārzeņu piedevu pagatavošanas. Piemēram, krāsnī cepti Briseles kāposti ar smalcinātiem lazdu riekstiem un dzērvenēm; garšvielām bagāti cepti burkāni, pikanti cepti ķirbja gabaliņi utt. Atlaist domu, ka dārzeņi negaršo, un sameklēt recepti, kas uzrunā. Šādu recepšu tagad pieejams daudz! Tas pats attiecas uz pākšaugiem – arī tiem ir vieta uz svētku galda. Pākšaugu ēdieni no pupiņām, zirņiem sniegs ļoti labu sāta sajūtu un pasargās no pārēšanās.

Pirms pamatēdiena labi pasniegt garšīgus zaļo lapu salātus, papildinot tos ar apelsīnu šķēlītēm, tomātiem, gurķiem, avokado, sēkliņām. Katram piedāvāt nelielu porciju, taču izmēģināt šādu enerģētisku starteri. Šo salātu veiksmes atslēga, protams, ir mērcīte.

Ēdienu var pasniegt mazākos šķīvjos, desertu servēt mazākos trauciņos, dzērienu baudīt no mazākām glāzēm, kūku griezt mazākos gabalos.

Septiņu ēdienu vietā, kā nereti dara, atsaucoties uz Ziemassvētku ticējumiem, pasniegt tikai trīs: uzkodu, pamatēdienu un desertu.

Ēst lēnām, pievērsties sarunām, paņemt pāris kumosu un nolikt dakšiņu, pagaidīt. Baudīt gan ēdienu, gan kopā būšanu.

Labi, ja uz galda ir kārdinoši pasniegts ūdens: papildināts ar citrona šķēlītēm (bet bez mizas), piparmētru lapiņām, dzērvenēm vai citām ogām. Viesību dalībnieks, kurš ir nolēmis šajos svētkos nepārēsties, var ik pa laikam padzerties, īpaši brīžos, kad prātā ienāk automātiskā doma – varētu atkal kaut ko apēst.

Atteikties no treknām kūkām, arī desertiem, kuros izmantots saldais krējums, to vietā piedāvāt, piemēram, sarkanvīnā sutinātus bumbierus, krāsnī ceptus ābolus ar riekstiem un kanēli; dažādas ogu želejas; kārtojumus, kuros ir grieķu jogurts, augļi, ogas, to biezeņi, maltas sēkliņas, auzu pārslas; jogurta krēmu. Tartes un smilšu mīklas vietā izvēlēties rauga mīklas gardumus, piemēram plātsmaizi. Nelikt galdā fritētus ēdienus.

Ja dodas ciemos, kur ir izveidots zviedru galds, ievērot šķīvja principu: vispirms uz šķīvja likt dažādus dārzeņus, pākšaugus un to ēdienus, bet atlikušo daļu papildināt ar citiem gardumiem. Nefokusēties tikai uz piparkūkām, gaļas ēdieniem un rasolu. Izmēģināt ko jaunu!

Ja visas svētku tikšanās tiks pavadītas pie bagātīgi klāta galda, protams, ka apēdīs daudz vairāk, nekā, ja ciemošanos izdosies organizēt tā, ka paēd un tad visi pārvietojas uz citu telpu, galdu novāc, pasniedz kafiju, pēc tam dodas pastaigā utt.

Svētku ēdiens ir ļoti garšīgs, un, ja tas ir acu priekšā, tad patiešām ir grūti atkal un atkal kaut ko nepagaršot, jo vilinājums ir pamatots un milzīgs.

Citās svētku dienās viesiem obligāti nav jāpiedāvā bagātīgi klāts galds, iespējams, pietiek ar kādu uzkodu, kurā atklātas jaunas garšas. Piemēram, kāds zirņu smēriņš vai pupiņu pastēte ar rupjmaizes gabaliņiem, skaisti sagriezti dārzeņi ar interesantām mērcītēm. Vai kāds želejkūkas gabaliņš ar kafiju.

Var palīdzēt apzinātība, ka ēdiens ir bauda, taču ne vienīgā: ka ēdiens būs pieejams arī rīt un parīt; domāt par tām labajām sajūtām, kas būs otrā rītā, ja nepārēdīsies. Reizēm ir svarīgi šo apzinātību turēt modru tieši svētku sākumā, jo gadās - paņem vienu rasola porciju vai kūciņu, tad vēl vienu un vēl… Pēc tam jau sāk šķist: ai, nu jau vairs nav vērts sevi bremzēt.

No alkohola labāk izvēlēties labu sarkanvīnu vai baltvīnu, dzirkstošo vīnu, nevis saldinātos dzērienus vai kokteiļus, kuros izmantoti arī saldie liķieri, sīrupi, medus, cukurs, saldinātas sulas. Taču visiem vērts atcerēties: apetīti atraisa jebkurš alkohols.

Ja svētkos apēsts vairāk, otrā dienā var izlaist brokastis, ļaut organisma ēdiena pārstrādes sistēmai nedaudz atpūsties. Izvēlēties vien kafiju, tēju, ūdeni, buljonu. Protams, šis ieteikums attiecas uz tiem, kam nav kādu īpašu veselības traucējumu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu