Zelenska vizīte ASV: kādēļ tai ir milzīga nozīme? (19)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Vašingtonā ieradās ar vienu no nopietnākajiem lūgumiem ASV kopš Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā sākuma. Zelenskis lūdz ASV dot Ukrainai “uzvaras ieročus”. Tomēr Baltais nams joprojām nevēlas piegādāt ieroču sistēmas, kas, pēc amerikāņu domām, karā varētu radīt nekontrolējamu eskalāciju, raksta “Politico”.

Zelenska ierašanās ar ASV, kur viņš tikās ar Džo Baidenu un uzstājās Kongresā, kļuva par milzīgu un negaidītu pārsteigumu augstākajām ASV amatpersonām un ierēdņiem. Vašingtonā tika runāts par lielu notikumu, un neviens nezināja, kādas ir Zelenska vizītes detaļas un plāni Vašingtonā.

Aizkulisēs gan šī vizīte nav nekāds pārsteigums, jo pie tās tika strādāts vairākas nedēļas. 11. decembrī telefonzvana laikā Baidens uzaicināja Zelenski uz Vašingtonu, lai apspriestu kara norisi un klātienē apliecinātu ASV atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krieviju.

Paralēli tam amerikāņu ierēdņi veica pārrunas ar kolēģiem Kijivā un Eiropā par to, kāda apjoma militāro palīdzību ASV sniegt Ukrainai, lai valsts spētu pārciest ziemu. Kijiva tieši vērsās pie Baidena administrācijas, aicinot piešķirt mūsdienīgākus ieročus. Tādus, kas potenciāli spētu novest līdz uzvarai. ASV šaubās, radot vilšanos ukraiņos, kuri turpina cīnīties kaujas laukā.

Lai arī Baidena administrācija ir zvērējusi atbalstīt Kijivu cīņā pret Krievijas okupantiem “tik ilgi, cik tas būs nepieciešams”, Baltais nams nevēlas Ukrainai piegādāt tāla darbības rādiusa raķetes, kuras varētu izmantot triecieniem Krievijas teritorijā.

Pēc Ukrainas amatpersonu teiktā, šīs raķetes ir ļoti svarīgas, lai valsts spētu atgūt zaudētās teritorijas.

Iepriekš tika prognozēts, ka vizītes laikā Vašingtonā ukraiņi centīsies vēlreiz pierunāt ASV, lai tiktu piegādātas tālas darbības rādiusa raķešu sistēmas (ATACMS), kā arī bezpilota lidaparāti “Grey Eagle” un “Reaper”. Baltais nams gan nevēlas piekāpties, un Baidena administrācija joprojām ir pret ATACMS piegādēm. Pēc amerikāņu amatpersonu teiktā, likmes ir pārāk augstas, “jo šādu raķešu izmantošana var izprovocēt Vladimiru Putinu lietot vēl brutālākus ieročus Ukrainas teritorijā”.

Bez palīdzības Ukraina gan nepaliks. Baltais nams sagatavojis jaunu palīdzības paketi divu miljardu dolāru vērtībā, kurā pirmo reizi ietilpst pretgaisa aizsardzības sistēma “Patriot” un JDAM komplekti, kuri nevadāmās aviācijas bumbas pārveido par augstas precizitātes lādiņiem. Paketē ietilpst arī artilērijas un cita veida lādiņi 850 miljonu vērtībā.

Šeit gan jāpiebilst, ka “Patriot” piegāde Ukrainai ir lēmums, kas izbrīnīja pat Ukrainas amatpersonas. Sistēma “Patriot” ir spējīga pārtvert ballistiskās raķetes, un tā kļūst par ļoti svarīgu pretgaisa aizsardzības elementu kritiski svarīgajai infrastruktūrai.

Baidena administrācijai Zelenska vizīte ir svarīga, jo tā ļaus uzsvērt nodomu atbalstīt Ukrainu, iespējams, kara drūmākajā laikā, kad Krievija mērķtiecīgi iznīcina Ukrainas energoapgādes sistēmu. ASV amatpersonas norādījušas, ka ASV atbalsta demonstrācija kļūs par ļoti spēcīgu signālu otrpus okeānam un pārējiem NATO biedriem, aicinot arī citus turpināt atbalstīt Ukrainu.

No politiskā viedokļa galvenā auditorija, kam ir svarīga šī vizīte, atrodas turpat ASV. Baltajā namā izskanējušas bažas par republikāņu pieaugošo ietekmi Kongresā, jo vairāki republikāņu biedri pauduši neizpratni, kādēļ ASV vispār būtu jāpalīdz Kijivai. Piemēram, Pārstāvju palātas spīkera amata kandidāts Kevins Makkartijs paziņoja, ka “Ukrainai vairs nepienākas neierobežots atbalsts”, bet vairāki labējie republikāņi kā Mārdžorija Teilore Grīna un Lorēna Boberta solīja pilnībā izbeigt Vašingtonas atbalstu Ukrainai.

Tomēr kopumā amerikāņu ierēdņi atzīst, ka līdz šim bija bažas, ka tuvākajos mēnešos finansējuma apjoms Ukrainai varētu samazināties un palīdzība kļūt lēnāka. Tomēr Zelenska vizīte varētu mainīt situāciju. Tikmēr Baidens pēc necerēti labajiem vidustermiņa vēlēšanu rezultātiem arvien aktīvāk uzstāj uz to, ka Ukrainai ir jābūt centrālajai vietai ASV ārpolitikā. Un tas ir ļoti daudz – tas nozīmē, ka Ukraina ar nozīmīgu ASV atbalstu var rēķināties arī turpmāk, saņemot ieročus vairāku miljardu dolāru vērtībā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu