Bulgārijā mēģinās izveidot mazākuma valdību

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Bulgārijas otra lielākā partija "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP) mēģinās izveidot mazākuma valdību, otrdien paziņojis premjerministra amatam izvirzītais Nikolajs Denkovs.

Denkovam ir septiņas dienas laika, lai izlemtu, vai piedāvāt valdības sastāvu, taču izredzes iegūt nepieciešamo atbalstu viņam ir niecīgas.

Konservatīvajai partijai GERB, kas ieguva visvairāk balsu 2.oktobrī notikušajās Bulgārijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, decembrī neizdevās iegūt parlamenta atbalstu viņu izvirzītajam premjeram un tehnokrātu kabinetam.

PP, kuras valdošā koalīcija jūnijā sabruka, izraisot ceturtās parlamenta vēlēšanas 18 mēnešu laikā, pagaidām ar savu sabiedroto partiju "Demokrātiskā Bulgārija" nav spējusi iegūt pietiekamu atbalstu mazākuma valdības izveidošanai, raisot bažas par nepieciešamību rīkot vēl vienas vēlēšanas pavasarī.

Denkovs paziņoja, ka plāno uzaicināt partijas uz vēl vienu sarunu kārtu par galvenajām prioritātēm un šonedēļ sarīkot balsojumu parlamentā, lai redzētu, vai viņam ir izredzes izveidot valdību.

Politologi uzskata, ka PP izredzes izveidot mazākuma valdību ir nelielas.

GERB, etnisko turku partija MRF un prokrieviskā partija "Vazraždane" ("Atdzimšana") atteikušās atbalstīt PP.

Nespēja izveidot pilntiesīgu valdību, visticamāk, negatīvi ietekmēs Bulgārijas plānus pievienoties eirozonai 2024.gadā. Tas aizkavētu reformas, kas nepieciešamas cīņai ar korupciju, un traucētu efektīvu ES atveseļošanas līdzekļu izmantošanu.

Bulgārija tādā gadījumā arī paliktu bez visaptveroša 2023.gada budžetu augstās inflācijas un draudošās ekonomikas lejupslīdes apstākļos.

Ja PP neizdosies izveidot valdību, prezidentam Rumenam Radevam būs jāizvēlas cita partija un jālūdz tai izveidot valdība. Ja arī pēdējais mēģinājums cietīs neveiksmi, prezidentam nāksies izsludināt jaunas vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu