FOTO un VIDEO ⟩ Kas ir "Bradley" kaujas mašīnas, ko ASV varētu piegādāt Ukrainai? (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pagājuša gada decembra beigās izskanēja informācija, ka ASV Ukrainai varētu piegādāt kaujas mašīnas "Bradley". Militārie eksperti šo amerikāņu kaujas tehniku dēvē par "leģendāru" - kāpēc tā?

Šīs kaujas mašīnas nosauktas par godu ASV ģenerālim Omaram Bredlijam. 

Sākotnēji "Bradley" ražošana tika uzticēta uzņēmumam "FMC Ground Systems Division" Sanhosē pilsētā. Pēc tam daudznacionālais uzņēmums "BAE Systems" ieviesa jaunākas modifikācijas.

Kaujas mašīnas dizains liecina par vēlmi maksimāli apmierināt vairākas prasības vienlaikus - universālu bruņojumu un labu aizsardzību ar lielu mobilitāti, kā arī peldspēju un transportēšanu pa gaisu.

Kopumā "Bradley" ir ASV armijas galvenā kaujas mašīna. Lai gan kaujas dienestā pirmo reizi tā parādījās 1981. gadā, pēc 18 gadus ilgušas attīstības šī platforma vēl joprojām nav aizstājama.

M2 ir tradicionāls kājnieku kaujas mašīnas izkārtojums - motora transmisijas nodalījums atrodas priekšā, bet karavīri atrodas korpusa aizmugurē. "Bradley" apkalpi veido trīs cilvēki - komandieris, šāvējs un šoferis-mehāniķis. Tāpat kaujas mašīna var pārvadāt vēl septiņus papildu karavīrus.

Foto: "Bradley" kaujas mašīnas

Kaujas mašīnas tornis ir aprīkots ar ieroču kompleksu, kurā ietilpst automātiskais lielgabals, ložmetējs un prettanku raķešu palaidējs.

"Bradley" tehniskie parametri:

  • Garums - 6,45 metri;
  • Platums - 3,2 līdz 3,6 metri;
  • Augstums - 2,9 līdz 2,97 metri;
  • Jauda - 500 zirgspēki (368 kilovati);
  • Ātrums uz šosejas - 66 km/h;
  • Ātrums bezceļu apstākļos - 40 km/h;
  • Ātrums peldot - 7,2 km/h;
  • Degvielas ietilpība - 662 litri;
  • Maksimālais nobraukums ar pilnu bāku - aptuveni 483 kilometri.

Gadu gaitā "Bradley" ir piedzīvojis vairākas modifikācijas, kas rezultējies vairākos modeļos - M2A2 ODS, M2A3 and M2A4. Kā ziņo Ukrainas medijs "Armyinform" - kopumā dažādās modifikācijas saražoti teju 10 000 "Bradley" kaujas mašīnu.

Iepriekš ziņots, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija izskata iespēju nosūtīt uz Ukrainu kaujas mašīnas "Bradley", vēsta medijs "Bloomberg", atsaucoties uz informētiem avotiem.

Kā sacīja medija sarunbiedri, galīgais lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts.

Baltā nama pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms, sacīja, ka ASV uztur pastāvīgus sakarus ar Ukrainu jautājumā par atbalstu tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, bet šobrīd nav jaunas informācijas, par ko paziņot publiski.

Kā skaidroja bijušais Baltā nama aizsardzības analītiķis, patlabanējais Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra līdzstrādnieks Marks Kansians, ar kaujas mašīnām "Bradley" būtiski var tikt uzlabotas sauszemes kauju spējas, jo tās būtībā ir "vieglie tanki".

"Atšķirībā no bruņumašīnām M113, kas iepriekš tika nodotas Ukrainai, "Bradley" ir labi bruņots ar jaudīgu 25 milimetru lielgabalu un prettanku raķetēm TOW. ASV ir ne mazums kaujas mašīnu "Bradley", kaut arī daži modeļi ir vecāki un tos nepieciešams modernizēt, tāpēc rezerves daļas nav problēma," sacīja Kansians.

Jau iepriekš medijos izskanējusi informācija, ka Ukraina lūdz sabiedrotajiem tankus, tālāka darbības rādiusa raķetes, bruņumašīnas un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu