"McDonald's" pametīs Kazahstānu, jo nespēj atrast aizvietotāju Krievijas gaļai (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Amerikāņu ātrās ēdināšanas restorānu tīkls “McDonald’s” gatavojas pamest Kazahstānas tirgu, jo tas nespēj atrast aizvietotāju Krievijas gaļai, kas iepriekš tika iepirkta restorānu vajadzībām, vēsta “Bloomberg”.

Kazahstānā “McDonald’s” darbojas sešus gadus, un kompānija aizliegusi vietējam franšīzes turētājam iepirkt gaļu no Krievijas piegādātājiem. Jau iepriekš “McDonald’s” Kazahstānā bija spiests slēgt restorānus, jo bija vērojamas problēmas ar produktu piegādi.

Kazahstānas franšīzes turētājs nav spējis atrast aizvietotājus Krievijas gaļai ne vietējā, ne Eiropas tirgū. Augstākas gaļas piegādes cenas un lielie transportēšanas izdevumi nozīmē, ka Kazahstānā “McDonald’s” strādās ar lieliem zaudējumiem, norādījuši avoti.

Tāpat situāciju apgrūtina fakts, ka “McDonald’s” franšīzes turētāja Kazahstānā īpašnieks Kairats Boranbajevs marta vidū tika aizturēts par aizdomām laupīšanā. Viņš ir kazahu miljardieris, kurš ieņem piekto vietu “Forbes 50 ietekmīgāko Kazahstānas biznesmeņu sarakstā”. Ja neskaita “McDonald’s” franšīzi, Boranbajevam pieder tirdzniecības centri, viesnīcas, fitnesa klubi, maksas stāvvietas Alma-Atā, kā arī naftas ķīmijas uzņēmums “Kemikal”.

Boranbajevam piederošais “Food Solutions KZ” pārvalda 24 restorānus Alma-Atā, Astanā, Atirau, Aktobē, Kostanajā un Karagandā. “McDonald’s” restorānos Kazahstānā strādā ap 2000 cilvēku.

Iepriekš vēstīts, ka 2022. gadā “McDonald’s” pameta Krievijas tirgu kara Ukrainā dēļ, kas kompānijai radīja 1,2 miljardu dolāru lielus zaudējumus. Uz laiku tika pārtraukta darbība arī Ukrainā, taču atsevišķi kompānijas restorāni turpina darboties Ukrainā arī kara laikā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu