Pat par 74% lielāks atalgojums! Smiltēns skaidro, cik pamatots ir algas pieaugums amatpersonām (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
14. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns
14. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns Foto: Edijs Pālens/LETA

Gads ir iesācies ar tehnisko valsts budžetu, taču amatpersonu algu pieaugums jau ir ierēķināts, pateicoties iepriekšējās Saeimas lēmumam. Vieslielākais algas pieaugums ir tieši Saeimas priekšsēdētājam - 74% pieaugums, sasniedzot nepilnus 8000 eiro pirms nodokļu nomaksas. LTV raidījumam “Šodienas jautājums” algu palielināšanu skaidro 14. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AP).

Lai gan tika solītas diskusijas par amatpersonu algu jautājumu, tostarp “Apvienotais saraksts”, nav aicinājuši pārskatīt būtisko pieaugumu, ņemot vērā zemo atalgojumu citās nozarēs.

Smiltēns skaidro, ka vienotā atalgojuma sistēma, iespējams, ir iepriekšējās Saeimas un valdības neizdarītais darbs.

“Mums ir jārūpējas, lai alga ir konkurētspējīga, tostarp arī Saeimā. 10 gadus algas nav celtas Saeimas darbiniekiem,” viņš komentē. Darbiniekiem valsts sektorā algas esot mazākas par 22-44%, salīdzinot ar privātā sektora darbiniekiem.

“Budžeta kontekstā mēs cīnāmies gan par mediķu, gan par iekšlietu, gan par Saeimas darbinieku algām,” uzsver “Apvienotā saraksta” politiķis. Viņaprāt, šie procesi valsts budžeta veidošanas sarunās norit veiksmīgi.

Lai gan par šiem jautājumiem būs jācīnās, deputātu un citu amatpersonu atalgojums jau ir ierēķināts bāzes budžetā.

Komentējot, vai 74% algas pieaugums esošajā valsts situācijā ir atbilstošs, viņš atbild, ka uz visiem procesiem skatās sistēmiski.

Visām trīs augstākajām amatpersonām - ministru prezidentam, valsts prezidentam un Saeimas priekšsēdētājam - tiek noteikts līdzvērtīgs atalgojums, Smiltēns pamato.

“Esmu bijis priekšvēlēšanu debatēs, kurās kandidāti mēģina sabiedrības priekšā teikt, ka deputātiem jāstrādā par minimālajām algām vai pat jāpiemaksā pašiem, ka ir iespēja strādāt Saeimā, skaidrojot, ka politiķa darbs ir goda amats,” viņš atminas.

Politiķis skaidro: “Ja mēs gribam izveidot demokrātisku, tiesisku un konkurētspējīgu valsti, tad augstākajos amatos ir jābūt labākajiem.”

Viņš vērš uzmanību uz politiskās vides kvalitāti. “Lai spētu piesaistīt labākos ekspertus, kuri izlemtu par labu politikai, kā tas ir rietumvalstīs, ir jābūt arī nodrošinātam konkurētspējīgam atalgojumam,” LTV raidījumā pauž Saeimas priekšsēdētājs.

Kā skaidro Smiltēns, tas neesot stāsts par amatpersonām, bet gan sistēmu kopumā, lai valsts vadībā nonāk spēcīgākie un lai tiktu pieņemti labākie lēmumi.

No 2023. gada 1. janvāra valstī noteiktā minimālā alga ir 620 eiro. 

Savukārt Edvarda Smiltēna ienākumi par 2022. gada decembri sasnieguši 3578,18 eiro mēnesī, un no 2023. gada janvāra tie pieaug, sasniedzot gandrīz 8000 eiro. Augstais pieaugums saistīts ar to, ka deputātu algas iepriekš tika iesaldētas.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu