Krievija kosmosā sūtīs jaunu "Sojuz" kapsulu, lai atgādātu mājās astronautus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bojātā "Sojuz" kapsula.
Bojātā "Sojuz" kapsula. Foto: AP/Scanpix

Krievijas kosmosa aģentūra paziņojusi, ka februārī uz Starptautisko kosmosa staciju tiks palaista jaunā kosmosa kapsula “Sojuz”, kas aizstās tur esošo bojāto kapsulu.

Kosmosa aģentūras paziņojumā vēstīts, ka “Soyuz MS-23” 20. februārī kosmosā pacelsies bez astronautiem tajā. Līdzīgi uz Zemes atpakaļ atgriezīsies bojātā kapsula. Ar jauno kosmosa kuģi pēc tam plānots mājās nogādāt NASA astronautu Frenku Rubio un “Roscosmos” astronautus Sergeju Prokopjevu un Dmitriju Peteļinu.

“Mēs to nesaucam par “Sojuz” glābšanu. Es to saucu par “Sojuz” nomaiņu. Bija plānots, ka šī jaunā kapsula lidos martā. Tagad tas vienkārši notiks nedaudz agrāk,” preses konferencē pauda NASA pārstāvis Džoels Montalbano.

Jau ziņots, ka 14. decembrī tika pamanīts, ka no kosmosa kuģa Sojuz, ar kuru uz Starptautisko kosmosa staciju tiek nogādāti astronauti, nekontrolējami izplūst dzesētājs. Tas liedza diviem astronautiem doties teju septiņas stundas ilgā “pastaigā pa kosmosu”. Video, kas uzņemts ar kosmiskās stacijas ārpusē novietotu kameru, redzams, ka no kosmosa kuģa visuma telpā ar spēcīgu un nemitīgu šalti izplūst dzesēšanas šķidrums.

15. decembrī “Roscosmos” publicēja ziņojumu, kurā minēja, ka bojāts kosmosa kuģis “Sojuz MS-22”, tomēr visi astronauti ir drošībā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu