Uzreiz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pagājušā gada 24. februārī lielākā daļa pasaules sporta organizāciju no savām rindām izslēdza agresorvalsts pārstāvjus. Tāpat starptautiskās federācijas liedza savās sacensībās piedalīties krievu sportistiem, bet ne visām ar to gāja gludi.

Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL), ko vada latvietis Einars Fogelis pērnā gada martā bija vieni no pirmajiem pasaules sportā, kuri lēma no savām rindām izslēgt krievu federāciju. Tomēr viss nebija tik vienkārši.

Uzreiz pēc šī soļa FIL Arbitrāžas komisija atcēla pret Krievijas Kamaniņu sporta federāciju (RLF) vērstās sankcijas juridisku iemeslu dēļ.

Kā aprīlī aģentūrai LETA skaidroja FIL prezidents Fogelis, neatkarīgās Arbitrāžas komisijas lēmums nemaina federācijas un vairuma biedru turpmāko nostāju Krievijas izslēgšanas jautājumā.

"Arbitrāžas komisija, pieņemot lēmumu, balstījās uz olimpisko hartu un FIL statūtiem. Komisijas argumentācijā ir atsauce uz olimpiskās hartas punktu, kas tajā skaitā politisku iemeslu dēļ aizliedz jebkuru diskriminācija pret valsti vai personu. Savukārt FIL statūtus mēs varam mainīt tikai ikgadējā kongresā," toreiz teica Fogelis.

FIL lielajā kongresā, kas jūnijā notika Austrijā, organizācija gan atrisināja juridisko kāzusu, ieviešot labojumus statūtos. Tie gan aizliedz sacensībās piedalīties Krievijas sportistiem, bet krievu kamaniņu federācija joprojām ir viens no 52 FIL biedriem.

Kongresa protokolā lasāms, ka Krievijas pārstāvji pat aktīvi kandidēja uz ievēlēšanu dažādās komisijās. Plecu pie pleca ar Ukrainas pārstāvjiem.

Interesanti, ka pērnā gada nogalē...

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp