Video un foto ⟩ Plūdu dēļ Jēkabpilī uz trim dienām slēdz skolas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Plūdu dēļ Jēkabpilī uz trim dienām tiks slēgtas skolas, preses konferencē pēc Krīzes vadības padomes sēdes informēja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP).

Lēmums pašvaldībā pieņemts, lai mazinātu cilvēku plūsmu pilsētā un ierobežotu pārvietošanos applūdušajās teritorijās.

Video: Plūdi Jēkabpilī

Ragainis iepriekš sacīja, ka pilsētā plūdu dēļ dažas dienas ir stingri ierobežojumi par atrašanos dzīves vietās atsevišķos pašvaldības rajonos, jo nekustamais īpašums applūst. Ļoti daudzi iedzīvotāji ir evakuējušies, turklāt, visticamāk, daudzi, dodoties prom no applūstošajām mājām, nepaņēma mācību grāmatas un citus mācību materiālus.

Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers izdevis rīkojumu par izglītības iestāžu darba organizāciju. Ņemot vērā plūdu situāciju Jēkabpils novadā, lai netiktu apdraudēta skolēnu veselība un drošība līdz 18.janvārim mācības nenotiks Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 2.vidusskolā,

Jēkabpils 3. vidusskolā, Ābeļu pamatskolā, Krustpils pamatskolā, Jēkabpils novada Bērnu un jauniešu centrā, Jēkabpils Mākslas skolā, Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skolā, Jēkabpils Sporta skolā, Jēkabpils Agrobiznesa koledžā, pirmsskolas izglītības iestādēs "Auseklītis", "Kāpēcītis", "Zvaigznītes" filiālē Jaunā iela 43.

Savukārt pirmsskolas izglītības iestādēs "Zvaniņš", "Zvaigznīte" Meža ielā 12, "Bērziņš" mācību process notiks. Nepieciešamības gadījumā šajos bērnudārzos darbosies dežūrējošās grupas, kas uzņems bērnus no slēgtajiem bērnudārziem.

Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītāja vietniece Sarmīte Safronova skaidroja, ka slēgti būs tie bērnudārzi, kuri atrodas vistuvāk Daugavai, bet trīs pārējie bērnudārzi strādās, un tajos uzņems bērnus arī no slēgtajiem bērnudārziem.

"Mums ir svarīgi, lai plūdos neciestu bērni, kuri allaž ir ziņkārīgi un varētu pietuvoties applūdušajām teritorijām, kas patlaban ir ļoti bīstamas. Jau piektdien ar visiem skolēniem ir pārrunāti drošības jautājumi un bērni ir parakstījušies instruktāžas žurnālā par to, ka viņi ievēros noteikumus," skaidroja Safronova.

Viņa piebilda, ka patlaban plūdu dēļ nav cietusi nevienas izglītības iestādes infrastruktūra. Jau pagājušajā piektdienā visās skolās darbinieki pārvietoja visas iekārtas, datortehniku uz otro stāvu, lai ūdens postījumi tos neskartu.

Sliktākā situācija ir Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolā, kur pagrabs applūda jau piektdien. Ar zemessargu atbalstu visi mūzikas instrumenti tika pārvietoti uz augšējiem stāviem, piebilda Izglītības pārvaldes vadītāja vietniece.

Safronova uzsvēra, ka par turpmāko rīcību, kā organizēt mācību procesu, lems nedēļas vidū. "Esošajā situācijā svarīgākais ir tas, vai izturēs pilsētas aizsargdambis un kādi būs laikapstākļi. Patlaban mēs to nevaram prognozēt," atzina amatpersona.

Divās vidusskolās - Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils 3. vidusskolā tiek nodrošināta uzturēšanās vieta evakuētajiem cilvēkiem, kas galvenokārt ir seniori. Skolas darbinieki viņiem sniedz visu nepieciešamos atbalstu. Atsākoties mācībām, šajās izglītības iestādēs tiks nodrošināta iespēja uzturēties arī evakuētajiem cilvēkiem.

Kā Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) apliecinājusi koledžas direktore Rita Pole, par Jēkabpils Argobiznesa koledžas darba režīmu detalizētāk vēl tiks lemts koledžas administrācijas sēdē, kas notiks pirmdien, 16.janvārī. Iespējams, ka mācības netiks pārtrauktas pilnībā, bet turpināsies jauktā režīmā, atbilstoši katras studiju programmas īstenošanas specifikai un norises vietai.

Kā valsts, nevis pašvaldības dibinātai iestādei mācību procesa organizācijas nosacījumi ir Jēkabpils Argobiznesa koledžas kompetencē, un administrācija ir tiesīga patstāvīgi lemt par mācību procesa īstenošanas kārtību, skaidro IZM.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "Par 2022./2023.mācību gada un mācību semestra sākuma un beigu laiku un brīvdienu laikiem", ja neparedzētu apstākļu dēļ izglītības iestāžu darbs ir pārtraukts uz laiku, kas pārsniedz vienu kalendāro nedēļu, pašvaldībai ir jāpieņem lēmums par mācību gada pagarināšanu. Ja mācības tiek pārtrauktas uz laiku, kas nepārsniedz vienu nedēļu, mācību gada pagarinājums nav nepieciešams.

Foto: Plūdi Jēkabpilī. 15. janvāris

Jau vēstīts, ka Daugavā pie Jēkabpils no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi, applūst plašas teritorijas.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ziņo, ka sestdien plkst.21.50 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 8,81 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Nakts laikā ūdens līmenis nedaudz nokrities, taču aizvien pārsniedz sarkanā brīdinājuma kritēriju - 8,4 metru atzīmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu